У Добоју отворен СТЕМ кабинет

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ  - У Саобраћајној и електро школи у Добоју данас је отворен СТЕМ кабинет, који је опремљен рачунарима, паметном таблом, три–де штампачима, роботским сетовима и осталим материјалом потребним за рад.

СТЕМ кабинет је отворен у оквиру пројекта "Бољом управом до бржег економског раста", који у износу од 50.000 КМ финансира Влада Норвешке уз подршку Градске управе Добој, а реализовао га је Развојни програм УН .

Наставник информатике Радомир Симикић рекао је да ће СТЕМ кабинет за науку, технику, инжењерство и математику омогућити одвијање међупредметне наставе, а ученицима да развију неопходне вјештине и остваре боље и конкретне резултате.

Директор Саобраћајне и електро школе Мирослав Топаловић каже да ће кабинет омогућити ученицима да, уз добро осмишљен наставни план и програм, развијају и свој предузетнички дух.

Он је поносан што су ученици ове школе Александар и Бојан Долић освојили престижну награду са најбољом апликацијом "Лифи" (Leafu) на овогодишњем међудржавном такмичењу у изради апликација за мобилне уређаје "Регионални апп изазов", коју су организовале чланице "Телеком Србија групе", компаније "Телеком Србија", "М:тел БиХ" и "М:тел Црна Гора".

Александар Долић појаснио је да је ријеч о апликацији која вјештачком интелигенцијом препознаје болести пољопривредних усјева, тренутно по двије болести на кукурузу и кромпиру, уз пратећи форум за размјену стручних мишљења.

"На локалном нивоу направили смо продају и куповину пољопривредних усјева", рекао је Долић и додао да је израда апликације трајала годину дана током које су користили и стручну помоћ Министарства пољопривреде,шумарства и водопривреде Српске.

Бојан Долић каже да апликација има врло практичну примјену која се може бесплатно преузети са плеј-продавнице.

"Довољно је само да се слика лист биљке и апликација аутоматски препознаје болест, те даје савјет како је третирати са одговарајућим препаратима", појаснио је он.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић каже да је постигнути резултат ученика на понос овог града и да обавезује Градску управу да помогне у опремању оваквих кабинета, који путем практичне наставе омогућују ученицима постизање бољих резултата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана