У Братунцу отворена изложба “Сретењски устав” и одржано вече фолклора

Срна
У Братунцу отворена изложба “Сретењски устав” и одржано вече фолклора

БРАТУНАЦ - Програм традиционалне културно-спортске манифестације “Ђурђевдански дани” у Братунцу данас је настављен спортским такмичењима, а затим је отворена изложба “Сретењски устав 1835. године” чији су аутори Александра Миловановић и Филип Цветковић.

Реализатор изложбе за коју су грађани исказали велико интересовање је Педагошки музеј у Београду.

Цветковић је изјавио Срни да је Сретењски устав први Устав и најзначајнији правни документ кнежевине Србије.

“Након Душановог законика, овај Устав је први правни писани документ и важио је свега 55 дана. Укинут је јер је сметао светским силама као најлибералнији у то време”, рекао је Цветковић и додао да је изложба до сада била постављена у Београду, Грачаници и Будимпешти.

Изложба ће бити отворена до 9. маја.

Данашњи програм завршен је дефилеом фолкорних друштава улицама Братунца и двочасовном смотром фолклора.

Програм, који је обухватио пјесме и игре из свих српских крајева, извела су културно-умјетничка друштва “Тамнава” из Уба, “Иво Лола Рибар” из Крчедина, “Прота Матија Поповић” из Милића, “Бирач” из Власенице и “Мост” из Братунца.

“Ђурђевдански дани” отворени су јуче, а организују се 20. пут поводом крсне славе општине Братунац - Ђурђевдана.

Сутра је на програму смотра стваралаштва предшколских и школских установа на којој ће бити представљено стваралаштво дјеце из братуначког вртића “Радост”, дјечијег хора “Лудмер” и Основне школе “Вук Караџић”.

За четвртак, 4. мај, планирано је представљање стваралаштва основних школа “Петар Кочић” из Кравице и “Бранко Радичевић” из Братунца, а увече ће локално Позориште младих “Милица Топаловић” извести представу “АРТ”.

У петак, 5. маја, биће организовано такмичење спортских риболоваца на Дрини.
Истог дана своје стваралаштво представиће Средњошколски центар из овог мјеста, а предвиђено је и уручење 1.500 књига које је за братуначки Средњошколски центар обезбиједила Радио-телевизија Србије.

Програм “Ђурђевданских дана” биће завршен у суботу на Ђурђевдан литургијом и ломљењем славског колача у братуначкој Цркви Успења Пресвете Богородице.

Организатор ове културно-спортске манифестације је Дом културе, а покровитељ општина Братунац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана