У болници Србија лани рођено шест "Мрвица", помозимо њиховом јачању

Срна
Foto: Илустрација

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У Болници "Србија" у Источном Сарајеву у протеклој години било је шест пријевремених порода, изјавила је Срни предсједник Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској Милева Мировић Танић, те позвала потенцијалне донаторе да помогну програм социјалног укључивања и јачања ових малишана, али и њихових родитеља.

Она је рекла да је "Љубичасти новембар", који се односи на низ активности у вези са проблемом пријевремено рођених беба почео програмом социјалног укључивања под мотом "Ми за њих".

"Кроз овај програм створили бисмо могућност укључивања дјеце у разне спортске и културне активности, пружање психо-социјалне подршке и омогућавање других њима недоступних садржаја", истакла је Танићева, напомињући да је потребан континуиран рад са дјецом.

Она је позвала донаторе да помогну Удружењу у реализацији ове идеје, како би што прије утицали на јачање пријевремено рођених малишана.

"Удружење се труди да обезбиједи средства потребна за набавку свега неопходног за наше мрвице, али без друштвено одговорних људи, предузећа и републичких институција, заиста, не бисмо могли остварити наше циљеве", истакла је Танићева.

Танићева истиче да ће прикупљена финансијска помоћ из овог програма бити искључиво усмјерена на реновирање, опремање и припрему Центра за едукацију и афирмацију пријевремено рођене дјеце и омладине "Мој мрвичасти кутак" на адреси Ђуре Ђаковића 12, у Бањалуци.

Она је навела да је претходна година била тешка усљед епидемије вируса корона, јер је једини извор прихода Удружења чланарина која на мјесечном нивоу износи три КМ.

Танићева истиче да су многи људи остали без посла, а пријевремено рођена дјеца изискују знатно више средстава када је у питању здравствена њега и заштита.

Удружење броји неформалних 570 чланова, од којих 152 посједује чланску карту. Активан је 71 члан, док је 17 чланова ослобођено плаћања чланарине. Чланова из Источног Сарајева је 25.

Говорећи о активностима у наредном периоду, Танићева је изразила наду да ће овогодишња акција бити успјешна и да ће почетком наредне године кренути са адаптацијом простора за "Мој мрвичасти кутак".

Танићева је додала да очекује да ускоро буде реализован и пројекат адаптације простора за Прву банку хуманог млијека на Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске.

Она каже да је, према информацијама које имају из УКЦ-а, расписана јавна набавка и покренута процедура избора извођача радова за пројекат "Адаптација и опремање простора Банке хуманог млијека и поликлиничког дијела Клинике за дјечије болести - кључ у руке".

"Претходна хуманитарна акција `С љубављу храбрим срцима`, која је организована под покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, чији смо иницијатори, успјешно је завршена у јануару, међутим, још чекамо реализацију пројекта на Универзитетском клиничком центру. Осим чињенице да се просторије за будућу Банку млијека морају у потпуности адаптирати, један од разлога пролонгирана је и сложена епидемиолошка ситуација", истакла је Танићева.

Танићева је навела да ће више о условима реализације пројекта, бити познато послије спроведене процедуре избора извођача.

Она истиче да су раније реализовали акцију "Подржимо дјетињство" кроз коју су донирали два медицинска апарата Универзитетској болници у Фочи.

Танићева је додала да је током новембра активан хуманитарни број 1415 у "М:тел" мрежи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана