У Бистрици одржана традиционална манифестација: "Козарским покладама" обиљежен почетак поста

АС., С.Т.
У Бистрици одржана традиционална манифестација: "Козарским покладама" обиљежен почетак поста

БАЊАЛУКА - У свечаној атмосфери, уз богату трпезу препуну традиционалних јела поткозарског краја и богатим културно-умјетничким програмом обиљежена је традиционална манифестација "Козарске покладе".

Овим догађајем, који се одржава по 14. пут, обиљежава се почетак Великог поста.

Манифестација је почела служењем Свете литургије у Храму Светог пророка Илије у Бистрици, а званични дио отворили су градоначелници Бањалуке и Приједора, Игор Радојичић и Миленко Ђаковић.

Препуни штандови делиција и јела овог краја, домаће вино и ракија, али и велики број фолклорних и пјевачких друштава и ове године привукли су стотине становника Крајине, али и госте из региона и иностранства.

Становник Бистрице Маринко Т. казао је да са породицом сваке године присуствује овој манифестацији, гдје имају прилику да се провеселе и друже са пријатељима и родбином.

- Поред најбоље хране и пића, искористимо прилику и да се дружимо и запјевамо са пријатељима из нашег краја, али и из иностранства који сваке године дођу да заједно са својим сународницима обиљеже овај празник – казао је Маринко.

Овај догађај заједно организују Српска православна парохија Бистричка и Туристичка организација града.

- Ова традиционална манифестација прерасла је у велики друштвени догађај, а ми смо поносни што смо дио организације и што су људи препознали значај оваквих догађаја гдје се промовишу вриједносни и културно насљеђе овог краја – казали су у ТОБЛ-у.

Свештеник Храма Светог Илије у Бистрици Игор Марић казао је да су Покладе дио бића народа поткозарског краја и да се обиљежавањем овог празника народ припрема за Васкршњи пост.

- Овај дан представља дан мира, дан праштања и дан дружења и сваки хришћанин би измирен требао да уђе у пост. Покладе имају за циљ да оживе старе традиције које су везане за Васкршњи пост – казао је Марић.

Оно што је још значајно за "Козарске покладе" јесте то да оне спајају Бањалуку и Приједор, представљају мјесто њиховог спајања и сарадње.

Градоначелник Игор Радојичић истакао је да покладе прерасле у традицију коју треба његовати и чувати од заборава.

- Бањалука подржава све догађаје који чувају традицију, културу и храну свог краја, а тако је и са овим "Козарским покладама" – казао је Радојичић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић казао је да овај догађај лијеп примјер гдје се сусрећу два града пријатеља, као и њихови становници у граничним селима Верићи и Бистрица.

- Свим градовима у Републици Српској желим да из примјера наша два града извуку поруку добре сарадње из манифестације као што су "Козарске покладе" – казао је Ђаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана