У Бијељини служен помен борцима и цивилним жртвама рата

Srna
У Бијељини служен помен борцима и цивилним жртвама рата

БИЈЕЉИНА - Удружење грађана "Пријатељи Илијаша" обиљежило је данас крсну славу Илиндан, а тим поводом преломљен је славски колач у Манастиру Свете Петке у Бијељини и у манастирској порти служен помен свим погинулим борцима и цивилним жртвама рата. Обиљежавању Илиндана присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, свештеници Српске православне цркве, некадашњи мјештани Илијаша, Вогошће и Рајловца, те други гости.

Милуновић, којем је уручена плакета-захвалница Удружења "Пријатељи Илијаша", рекао је да му представља велику част што је добио ову плакету од удружења које чува сјећање на своју родну груду, на Илијаш, који су бранили до посљедње капи крви.

"Одбранили су га, али је Илијаш, нажалост, потписивањем Дејтонског мировног споразума припао Федерацији БиХ", рекао је Милуновић новинарима.

Он је подсјетио на чињеницу да су некадашњи становници Илијаша тамо оставили своја вјековна огњишта, земљу и куће, али су своје погинуле саборце у највећем броју премјестили на Гробље Мали Зејтинлик на Сокоцу, гдје почива 960 бораца.

"Војска Републике Српске имала је много добрих, одличних бригада, у Херцеговини, Семберији, Подрињу, Посавни, у Крајини, у сарајевско-романијској области... Међутим, Илијашка бригада борила се цијели рат у најнеповољнијем борбеном окружењу. Била је између два прстена непријатеља и од самог почетка до краја рата, заједно са другим бригадама, одбила је и поразила непријатеља у 35 његових напада", нагласио је Милуновић.

Према његовим ријечима, Илијашани су дали велику жртву за слободу и за Српску - 678 бораца релативно мале бригаде положило је живот за Републику Српску, процентуало највише у одбрамбено-отаџбинском рату.

"То је била бригада кроз коју је прошло 7.100 бораца", рекао је Милуновић и додао да је ова бригада прва одликована највшим признањима у Републици Српској.

Предсједник завичајног удружења Сарајлија у Семберији - Удружења "Пријатељи Илијаша" Миленко Зупур рекао је да крсну славу Светог пророка Илију обиљежавају у Бијељини данас пред Илиндан, а на дан славе, 2. августа, у Илијашу.

"Данас имамо задовољство да је са нама и министар Милуновић, којем дугујемо велику захвалност, а што смо изразили и додјељивањем плакете-повеље Удружења грађана Пријатељи Илијаша", изјавио је Зупур новинарима.

Он је похвалио и локалну управу Бијељине, са којом, такође, имају добру сарадњу.

У оквиру обиљежавања славе у Бијељини, служењем помена, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа, одата је почаст погинулим борцима и цивилним жртвама рата из сарајевских општина Илијаш, Вогошћа и Рајловац.

На споменику у порти Манастира Свете Петке у бијељинском насељу Пет језера уписана су имена 1.340 ратних жртава са ових подручја.

Зупур је нагласио да Илијашани не заборављају да су добро примљени у новом завичају и да настоје да се својим радом и активностима одуже Семберији.

Егзодус Срба са подручја Сарајева почео је у децембру 1995. године, а завршен је почетком марта 1996.

Око 120.000 Срба из Илијаша, Вогошће, Хаџића, Илиџе, Рајловца, Грбавице и дијела Старог града напустили су вјековна огњишта и кренули на простор Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана