У Бијељини промовисана “Виа Динарика”

Срна
У Бијељини промовисана “Виа Динарика”

БИЈЕЉИНА - Подршком развоју туризма у природи “Виа Динарика” помаже мали бизнис, домаћинства и невладине организације који се налазе и дјелују на њеној бијелој, плавој или зеленој стази, рекао је данас у Бијељини Велибор Судар из Удружења “Виа Динарика”.

Судар је на промоцији овог пројекта на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића истакао да се планинарске руте протежу преко Динарида, од Словеније до Албаније, а БиХ се налази у самом срцу динарског лука.

Он је навео да је циљ Удружења промоција доживљаја које пружа “Виа Динарика”, али и подршка свим људима који се баве туризмом, у првом реду онима који се баве туризмом у природи, посебно у свјетлу свих дешавања у протеклих годину и по дана у пандемији вируса корина.

“Знамо да је туристички сектор готово на кољенима и готово да нема страних туриста, па бисмо на овај начин хтјели и освјестити грађане БиХ шта све ова земља има и шта све грађани могу доживјети, а што им је надомак њихових градова или понудити им и показати шта то има и мало даље, те охрабрење да нам се придруже и уживају на жВиа Динарициж”, рекао је Судар.

Пројекат “Виа Динарика” постоји од 2014. године. Прво је промовисана у Сарајеву, затим Зеници и Тузли, а данас од 19.00 до 23.00 часа промовише се у Бијељини.

Након тога “Виа Динарика” ће посјетити Мостар и Бањалуку.

Централни дио догађаја је пирамидална инсталација, симбол планине и симбол туристичких локација са три стазе “Виа Динарике” које пролазе кроз БиХ: бијелу, зелену и плаву, а посјетиоци су имали прилику да сазнају шта стазе симболизују, које су то атракције на њима заступљене и пронаћи нешто за себе.

Посјетиоци догађаја у Бијељини имају прилику да учествују у такмичењима, квизовима и забавним играма, фотографишу се на “врху планине” код Хајдучких врата, као и да освоје вриједне награде.

Сви који присуствују догађају учествују у онлајн такмичењу на друштвеним мрежама, те имају могућност да освоје неки од аранжмана који нуде прилике за посјетиоце да уживају у свему ономе што домаћи туризам нуди - у природним љепотама, традиционалном начину живота, јединственом културном насљеђу, руралном туризму и локалној кухињи.

Пројекат “Виа Динарике” имплементира и суфинансира УНДП, а финансијски подржавају Агенција САД за међународни развој и Агенција за развојну сарадњу Италије.

Пројекат се спроводи у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа у Савјету министара, Министарством трговине и туризма Републике Српске и федералним Министарством животне средине и туризма, које и финансијски подржава “Виа Динарику”, те локалним властима, невладиним и приватним сектором активним у туризму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана