У Бијељини премијерно приказан филм Код пријатељства

Срна
У Бијељини премијерно приказан филм Код пријатељства

Бијељина - У Културном центру Епархије зворничко-тузланске у Бијељини вечерас је премијерно приказан документарни филм о животу младих покољења Русије и Републике Српске - "Код пријатељства".

Једноипочасовни филм настао је након што су прошле године Русија и град Азов направили међународни пројекат "Код пријатељства" заједно са градом Бијељина.


Циљ тог пројекта био је да се исприча прича о заједничкој будућности Русије и Републике Српске.

Филм приказује живот дјеце узраста од 14 до 16 година из Русије и Републике Српске која су се, боравећи једни код других у посјети, упознали о историји и култури братских земаља.

Филм, који је прошле године сниман у Русији и Републици Српској, премијерно је приказан недавно у руским градовима Азову и Армавиру, а урађен је на иницијативу организације руског Театар "Кул-шоу" уз подршку Фонда "Православна иницијатива".

Режисер филма "Код пријатељства" Надежда Жеребило новинарима је вечерас рекла да су сва дјеца иста само што говоре различитим језицима.

"Мој утисак је да су сва дјеца руска, српска ..сва иста, само говоре различитим језицима. Све нас повезује нит православља, иста вјера, као суштина", рекла је Жеребило.

Ана Ракановић једна од учесница пројекта рекла је да из Русије носи најљепша искуства.

"Између Срба и Руса постоји много сличности, а ја ћу са својим руским пријатељима које сам стекла боравећи тамо остати у контакту путем друштвених мрежа", рекла је Ракановићева.

Предсједник Српско-руске заједнице "Завет" из Бијељине Саво Цвјетиновић задовољан је резултатом пројекта.

"Овај пројекат најбоље осликава изјава нашег дјечака који је у филму рекао да му је јасно зашто Срби воле Русе – жони су велики и могу да нам помогну, али зашто они толико воле насж", навео је Цвјетиновић, цитирајући изјаву из филма.

Делегација из града Азова, коју је чинило петоро дјеце, режисер Надежда Жеребило и сниматељ Антон Бабич боравила је у посјети Републици Српској од 18. до 25. јула прошле године. Са учесницима пројекта био је и протојереј азовског градског округа Александар Мирошниченко.

Учесници пројекта из Републике Српске, међу којима је петоро дјеце, боравили су у августу код својих вршњака у Ростовској области у Русији. У делегацији су били и представници Српско-руске заједнице "Завет" из Бијељине као и старјешина бијељинског Храма Светог Пантелејмона протојереј Горан Ненић.

Филм "Код пријатељства" ће, након Бијељине, бити приказан и на Палама, затим у Србији, у Кикинди и Београду, а наставља се и приказивање у Русији, гдје су премијере већ одржане у градовима Азов и Армавир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана