У Бијељини одржано вече лијепе ријечи и културе

Срна
У Бијељини одржано вече лијепе ријечи и културе

Бијељина - Студенти Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву одржали су у Бијељини вече културе и такмичење у бесједништву на којем је првонаграђена Горица Суботић са бесједом о теми "Чекајући понедјељак".

Друго мјесто подијелиле су Милица Дебелногић са бесједом "Да ли је готово?" и Драган Фалаџић са темом "Душманово царство", док је треће мјесто и награда публике припала Јевти Калајџићу.


Декан Правног факултета Радомир Лукић рекао је новинарима да је бесједа у правничког професији насушна потреба, али да би се његовању лијепог говора и правилне употребе језика требало више посветити и у основним и средњим школама.

"Нажалост, то се код нас све више занемарује и студенти не располажу у целини задовољавајућим лингвистичким знањима и беседничким способностима, зато би требало да се о овоме побрину и други", оцијенио је Лукић.

Руководилац Бесједничке секције Правног факултета Димитрије Ћеранић похвалио је свих девет бесједника који су говорили ауторске текстове на слободне теме и најавио да ће побједници наступити на регионалној смотри најбољих говорника свих државних правних факултета Републике Српске и Србије.

Он је рекао да је награде за најбоље бесједнике, од 100 до 300 КМ за три најбоља такмичара, као и обављање студентске праксе, обезбиједила Адвокатска канцеларија "Стевановић" из Бијељине, а одржавање Вечери културе традиционално су подржале и друге адвокатске канцеларије у граду.

Оцјењујући културу говора у Републици Српској данас, Ћеранић је рекао да је она, нажалост, сваке године све слабија.

"Чини ми се да су ту заказале основне и средње школе, као и факултети који школују наставни кадар, а живимо у електронском свијету гдје су, наводно, комуникације лаке", навео је Ћеранић.

Ћеранић сматра да су људи престали да комуницирају међу собом, иако су им комуникациона средства много већа него раније.

"Жива ријеч је умрла, ми смо ту да помогнемо да је оживимо не би ли слово опстало и требало би да то његујемо, да лијепо зборимо, лијепо мислимо и да млади свијет изведемо на прави пут", закључио је Ћеранић.

Виши асистент Ђорђе Мариловић, који уз Ћеранића води Бесједничу секцију, рекао је новинарима да је протеклих година ову вјештину усавршавало стотине студената који својим каснијим радом и успјесима проносе и славу овог факутета.

У ревијалном дијелу Вечери културе наступили су ученици бијељинске Средње музичке школе и Гимназије, престављене су и двије књиге аутора из Лопара Бранка Станковића "Чекамо васкрсење мртвих" и "Зар је једна песма жална", а студент Правног факултета Драгица Ђокић представила је своје слике и умјетнички рад.

Такмичење у бесједништву одржано је вечерас у Центру за високо образовање у Бијељини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана