У Београду одржано годишње дружење Козарчана

Срна
У Београду одржано годишње дружење Козарчана

Београд - Чланови Удружења Козарчана, пријатељи и поштоваоци Козаре окупили су синоћ на 40. скупу Козарчана у Дому Војске у Београду, а домаћин окупљања ове године је Градишка.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је Срни да је делегација тог града више пута долазила на ова окупљања, а вечерас су дошли и да потврде да ће сљедеће године Град Бањалука и њени представници бити домаћин окупљања Козарчана у Београду.


Он је подсјетио да асоцијација окупља оне који су везани за Козару и Поткозарје, те да набројане општине помажу рад овог завичајног удружења.

Гаврановић је истакао да су Козарчани емотивни људи и да је њихова веза трајна и искрена, те да зато и траје.

Члан Удружења Козарчана у Београду Момир Крагуљ рекао је Срни да је циљ овог традиционалног окупљања неговање традиције и народних обичаја са Козаре.

Он је појаснио да је то удружење дјеловало и у СФРЈ и окупљало борце народноослободилачког рата, а прије осам година удружење је регистровано у складу са важећим прописима у Србији.

"Завичајно удружење тијесно сарађује са општинама Бањалука, Градишка, Лакташи, Нови Град, Приједор и Козарска Дубица са којима има и потписане споразуме о сарадњи", навео је Крагуљ.

Вечерашњем скупу у Дому Војске у Београду, осим градоначелника Бањалуке, присуствовали су и други званичници и појединци из поменутих општина и чланови удружења којих је сада око 190.

Чланови удружења су напоменули да се деведесетих због рата нису окупљали двије године, да је посљедњих година био благи пад посјете годишњих скупова, али да су ове године скоро све карте за вечеру дружења продате.

У богатом културно-умјетничком програму доминирале су козарачке пјесме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана