Ковач: У бази 36.000 корисника социјално-хуманитарне помоћи

Срна
Foto: СРНА

БИЈЕЉИНА- Црвени крст Републике Српске у бази података тренутно има око 36.000 корисника социјално-хуманитарне помоћи, а постоји и велика потреба за отварањем јавних кухиња у општинским организацијама, рекла је данас секретар ове организације Сњежана Ковач.

Ковачева је напоменула да Црвени крст у својим општинским и градским организацијама има базе података корисника хуманитарне и свих других врста помоћи.

 

"Уз сагласност Министарства здравља кренули смо у израду своје базе података како би сумирали резултате и имали базу која ће вишеструко користити за пројекте, а првенствено да на једном мјесту имамо податке колико нам је лица у стању потребе", изјавила је Ковачева новинарима у Бијељини, гдје се одржава 21. Тематска конференција Црвеног крста Републике Српске.

 

Ковачева је навела да су у Црвеном крсту до сада имали одређене начине на које су расподјељивали хуманитарну помоћ општинским организацијама.

 

"Данас ћемо представити правилник који је усвојио Републички одбор Црвеног крста, који ће дати неко ново свјетло што се тиче расподјеле хуманитарне помоћи. Узети су параметри који ће хуманитану помоћ довести у организацијама на другачији ниво, праведнији", указала је Ковачева.

 

Она је истакла да се Црвени крст труди да одговори потребама становништва, међутим, није у позицији да одговори у одговарајућој мјери.

 

"Данас ће секретари координационих одбора изнијети потребе које доносе са својих регија. У досадашњим разговорима, увидјели смо да је становништво у све већој потреби - и даље је потребан пакет, иако се у Црвеном крсту трудимо да више не будемо препознати као организација која својим корисницима нуди само пакет хуманитарне помоћи, него и видове едукација, пројеката", рекла је Ковачева.

 

Ковачева је нагласила да су се, ипак, због цјелокупне ситуације, незапослености, рада на црно и пандемије, указале значајне потребе за пакетима, али и другим врстама помоћи - здравственим пакетима, витаминима и суплементима.

 

"За то су потребна све већа средства јер витамини нису на листи лијекова. Један пројекат који смо прослиједили Међународној федерацији, за који се надам да ћемо бити подржани, подразумијева да се за наредну годину обезбиједе пакети за кориснике којима је нарушено стање због епидемиолошке ситуације", навела је Ковачева.

 

Она је додала да у бази података имају око 36.000 корисника социјално-хуманитарне помоћи.

 

"Тај број је сваки дан знатно већи због економске ситуације. Потребе за отварањем јавних кухиња у нашим општинским организацијама су знатно веће", напоменула је Ковачева и указала да је за то потребна знатна подршка локалне заједнице.

 

Ковачева је рекла да Црвени крст има сталне донаторе из Међународног покрета Црвеног крста, Међународног комитета Црвеног крста, Међународне федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца, швајцарског Црвеног крста, Турског полумјесеца, а у посљедње вријеме и њемачког Црвеног крста.

 

Она је навела да, захваљујући подршци донатора, обезбјеђују средства заштите, маске, одијела, те средства за дезинфекцију, које достављају и здравственим установама, школама.

 

"И даље је, ипак, број један потреба за пакетима. Уколико постоје домаћи донатори, апелујем на њих да подрже Црвени крст", нагласила је Ковачева.

 

Ковачева је навела примјер да је цијена једног солидног пакета за породицу раније износила 29 КМ, а данас је 50 КМ јер један литар уља, на примјер, кошта 3,3 КМ.

 

Секретар Општинске организације Црвеног крста Пелагићево Весна Стакић рекла је да у тој локалној заједници у посљедњих неколико година имају све више корисника, а оно што им је најпотребније јесу храна, средства за хигијену и психосоцијална помоћ.

 

"Имамо кориснике и који кажу да им не морамо ништа донијети, да је битно само да дођемо, да проговоримо", навела је Стакићева и додала да тренутно на евиденцији имају око 80 породица.

 

Мићо Марчета из Општинске организације Црвеног крста Источног Дрвара рекао је да имају око 350 корисника социјалне помоћи.

 

"Средства која добијемо - подијелимо, све функционише како треба. Онима који су непокретни највише требају пелене", истакао је Марчета.

 

Тематска конференција Црвеног крста Републике Српске почела је јуче и траје до сутра, а у оквиру ње одржава се радно савјетовање секретара општинских, градских и координационих одбора Црвеног крста.

 

Теме овогодишњег радног савјетовања секретара односе се на, између осталог, израду базе података корисника услуга Црвеног крста Републике Српске, правилник о расподјели хуманитарне робе, израду базе података волонтера Црвеног крста Републике Српске и волонтерске књижице.

 

Радни дио Тематске конференције почео је данас.

 

У Републици Српској постоје 64 општинске и градске организације Црвеног крста.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана