У августу више од 18.800 ноћења у Требињу

Срна
У августу више од 18.800 ноћења у Требињу

ТРЕБИЊЕ - У Требињу је у осам мјесеци ове године забиљежено 65.771 ноћење туриста, што је за 23.972 више него током цијеле 2020, а достигнут је ниво туристичког промета у односу на упоредни период до сада рекордне 2019. године, подаци су требињске Туристичке организације.

"Само у августу забиљежено је чак 18.813 регистрованих ноћења туриста, што је према статистичким подацима најбољи појединачни мјесец када је у питању туристички промет од када се мјери и евидентира", објављено је на сајту Туристичке организације Требиње.

Више од 60 одсто регистрованих ноћења у августу забиљежено је у смјештајним капацитетима компаније "Свислајон" /туристичко-рекреативни комплекс "Град сунца", хотел "СЛ Панорама", апартманско насеље "Бијели Град" и хотел "СЛ Индустри"/.

Из Туристичке организације су навели да се може констатовати да је актуелна туристичка сезона за тај пословни субјект, као и претходна, изузетно успјешна, те да капацитети "Свислајона" у највећој мјери утичу на свеукупне туристичке резултате које биљежи Требиње.

"Статистички подаци јасно указују да је љетна туристичка сезона 2021. најбоља туристичка сезона икад забиљежена у Требињу", истичу у Туристичкој организацији.

Подаци за период мај-август ове године, када су забиљежена 57.392 ноћења, у поређењу са истим периодом 2019, када је забиљежено 51.261, показују да је актуелна љетна туристичка сезона за 10 одсто боља у односу на упоредну, која је била рекордна како за Требиње тако и за глобалну туристичку индустрију.

У саопштењу се наводи да је успјех ове сезоне утолико већи ако се узме у обзир недостатак глобалних туристичких путовања, која су била одлика сваке сезоне до појаве пандемије ковид 19, те да су дио текуће године /предсезона/, као и цијелу претходну, обиљежили изузетно неповољни и отежани услови пословања за туристичке субјекте.

"За разлику од претходних година усљед глобалних услова и жприсилногж окретања регионалном туристичком тржишту Требиње се у жестокој конкуренцији сусједне Црне Горе, која се кроз низ потеза /укидање путарине, снижавање цијена, креирање промо пакета и друго/ на вријеме припремила и адаптирала на новонастале услове, одлично позиционирало и потврдило да из дана у дан израста у све озбиљнију и организованију туристичку дестинацију", истакли су у Туристичкој организацији.

Из Туристичке организације Требиња додали су да се структура туриста није знатно мијењала у односу на протекле мјесеце, тако да још доминирају туристи са домаћег тржишта /БиХ/ и сусједне Србије /више од 90 одсто туристичког промета/, а за њима у знатно мањим процентима туристи из земаља региона /Црна Гора, Хрватска и Словенија/.

"Од половине јула /додуше у мањим процентима/ и током читавог августа биљежене су посјете и ноћења иностраних туриста, посебно из Турске, САД, Њемачке и још неких земаља Западне и Централне Европе, али и прекоокеанских тржишта попут Кине и Јапана", истакли су из Туристичке организације и додали да је низ фактора утицало на остваривање овако добрих туристичких резултата.

У саопштењу се наводи да, осим правовремених мјера и реакција надлежних, те синергичног дјеловања актера из туристичке дјелатности било да долазе из јавног, приватног или цивилног сектора, те великог броја културних, спортских и забавних садржаја и манифестација организованих током читаве сезоне, треба истаћи изузетно квалитетне промотивне пословне активности Туристичке организације од којих се свакако издваја кампања "И овог љета Требиње те чека".

"Кампања је од старта реализована плански, детаљно развијеним, стручним и систематичним приступом сваком потенцијалном госту на таргетираним тржиштима, што је дало изузетне резултате, па се може рећи да је овом кампањом Требиње дало домаћи задатак много развијенијим и организованијим туристичким дестинацијама и поново потврдило своју доминантну позицију на регионалном туристичком тржишту", истали су у Туристичкој организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана