У августу повећан проценат расвијетљености кривичних дјела у Источном Сарајеву

Срна
У августу повећан проценат расвијетљености кривичних дјела у Источном Сарајеву

- Полицијска управа Источно Сарајево у августу је забиљежила повећан проценат расвијетљености кривичних дјела у односу на исти мјесец прошле године, а биљежи и константно добре резултате у сузбијању кривичних дјела производње и промета опојних дрога, рекао је начелник Управе Бранимир Шеховац.

У августу повећан проценат расвијетљености кривичних дјела на подручју општине Источног Сарајева

Шеховац је на конференцији за новинаре рекао да Полицијска управа Источно Сарајево добре резултате биљежи и у области имовинских деликата.

Према његовим ријечима, на подручју ове полицијске управе стање безбједности у августу је било на задовољавајућем нивоу, а у наредном периоду биће настављене активности на сузбијању свих кривичних дјела.

Он је нагласио да у августу није забиљежено кривично дјело са већим степеном друштвене опасности, а није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

Шеховац је напоменуо да је у августу смањен број саобраћајних незгода и да полиција наставља са спровођењем низа превентивних и репресивних активности.

Он је подсјетио да је у прошлом мјесецу на подручју града Источно Сарајево реализован и пројекат увођења видео-надзора који већ даје добре резултате, када је ријеч о сузбијању криминалитета, али и о јавном реду и миру и саобраћају.

"У наредном периоду Полицијска управа Источно Сарајево наставиће са предузимањем свих потребних радњи с циљем побољшања стања безбједности у свим областима", истакао је Шеховац.

Начелник Сектора полиције Милан Чворо рекао је да је у августу на подручју Полицијске управе Источно Сарајево регистровано 67 саобраћајних незгода, што је за 23,9 одсто мање у односу на исти мјесец 2018. године.

Чворо је рекао да је у овим саобраћајним незгодама погинуло је и повријеђено 20 лица, што је за 54,5 одсто мање него у упоредном мјесецу.

Према његовим ријечима, у овим саобраћајним незгодама смртно је страдало једно лице, пет лица је теже и 14 лица је лакше повријеђено.

Чворо је навео да су најчешћи узроци саобраћајних незгода брзина неприлагођена условима пута у 16, вожња назад у 15 и непрописно одстојање у 12 случајева.

Он је додао да су у августу из саобраћаја искључена 243 возача, те 91 возило, најчешће због истека регистрације и техничке неисправности.

Чворо је нагласио да је у августу регистровано 2.899 прекршаја из области безбједности саобраћаја, што је за 94,2 одсто више него у упоредном мјесецу прошле године.

Он је нагласио да је у августу регистровано 20 нарушавања јавног реда и мира, што је за 43 одсто мање у односу на упоредни мјесец.

"У тим нарушавањима евидентирано је 26 прекршаја Закона о јавном реду и миру што је за 57 одсто мање у односу на август протекле године", рекао је Чворо и додао да су поднесена три захтјева за покретање прекршајног поступка и уручена 22 налога против 26 лица.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић рекао је да је у августу на подручју Полицијске управе Источно Сарајево регистровано 45 кривичних дјела, што је за 15,4 одсто више у односу на исти период прошле године.

Надлежним тужилаштвима поднесено је 38 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 39 лица.

Поповић је рекао да укупан коефицијент расвијетљености криминалитета износи 86,6 одсто.

Он је додао да је највећи број кривичних дјела општег криминалитета 36 или 80 одсто, по три из безбједности саобраћаја и области злоупотребе опојних дрога, два кривична дјела привредног криминалитета и једно кривично дјело надлежности Кривичног закона БиХ.

Поповић је рекао да су у августу обрађена два кривична дјела привредног криминалитета, надлежном тужилаштву поднесен је извјештај против два лица, а причињена материјална штета износи 217.000 КМ, док је стечена противправна имовинска корист 80.000 КМ.

Он је нагласио да Полицијска управа Источно Сарајево и даље биљежи добре резултате из области злоупотребе опојних дрога, па је тако у августу обрађено шест предмета, а надлежном тужилаштву поднесен извјештај против шест лица.

"Пронађено је и одузето 19,782 килограма марихуане, 14 грама спида, те мања количина хашиша", навео је Поповић.

Он је додао да је регистровано и једно кривично дјело кријумчарења лица на подручју општине Трново, гдје је кријумчарено шест држављана Еритреје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана