У августу почиње реконструкција резиденције Карађорђевића

Срна
Foto: Принтскрин

ХАН ПИЈЕСАК- Одборници Скупштине општине Хан Пијесак усвојили су Нацрт ребаланса буџета за 2022. годину и извјештај о извршењу буџета за прошлу годину, те одлуку о реконструкцији љетње резиденције Карађорђевића, која би требало да стартује почетком августа.

Процијењена предрачунска вриједност радова за реконструкцију љетње резиденције краља Александра Карађорђевића износиће 3.200.000 КМ и радиће се по фазама у наредних неколико годна.

 

Према одлуци, осим реконструкције, вршиће се и рестаурација и адаптација љетње резиденције.

 

Данас се расписује тендерска документација за реконструкцију љетње резиденције Карађорђевића.

Шеф Одсјека за финансије и трезор у општини Хан Пијесак Наташа Гавриловић рекла је данас Срни да укупно остварена буџетска средства за прошлу годину износе 4.629.370 КМ, док су буџетски издаци остварени са 3.868.650 КМ, што значи да је остварени суфицит од 760.700 КМ.

Она каже да је првобитно усвојени овогодишњи буџет општине Хан Пијесак износио 3.906.000 КМ, али је ребалансом повећан за 34 одсто на 5.223.000 КМ или за 1.317.000 КМ.

Према њеним ријечима, највећи дио тог повећања односи се на најмјенска неутрошена средства из прошле године, а чине их, између осталог, средства од шума 514.800 КМ, из програма јавних инвестиција за реконструкцију Виле Карађорђевић.

Гавриловићева је нагасила да су одборници усвојили и извјештај о реализацији плана инвестиција и капиталних улагања за 2021. годину, према коме је реализовано 644.330 КМ од планираних 1.491.470 КМ и све што није реализовано ребалансом се преноси на инвестиције и каптална улагања које ће се радити у овој години.

На сједници је усвојен и регулациони план "Краљево насеље", након чега слиједи израда урбанистичког пројекта.

Начелник општинског Одјељења за привреду, финасије и друштвене дјелатности Славице Ашоња рекла је Срни да ће израдом урбанистичког пројекта бити дефинисани детаљи архитектуре будућих објеката, у погледу габарита, спратности, врсте материјала како би се добило сређено насеље и избјегла самовоља инвеститора.

Ашоња је додала да потом слиједи израда пројекта инфраструктуре за прву фазу Краљевог насеља, према коме ће се по фазама радити саобраћајнице, водовод и канализација.

На овој сједници усвојени су и извјештај о раду Општинске борачке организације и Општинске организације Црвеног крста за прошлу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана