Тужиоци и полиција у Добоју штите криминал

Слободан Пухало
Тужиоци и полиција у Добоју штите криминал

ДОБОЈ - Центар за хуману политику из Добоја упутио је данас Специјалном тужилаштву у Бањалуци кривичну пријаву против начелника општине Добој Обрена Петровића и других лица одговорних за, како је рекао, вишемилионски криминал у Добоју.

- Обраћамо се Специјалном тужилаштву, јер Окружно тужилаштво у Добоју и полиција нису подносили извјештаје, проводили истраге, подизали оптужнице и предлагали притвор. Један од њих је и начелник општине Добој, који је прије три године са приватном фирмом замијенио више од 800 квадратних метара најквалитетнијег пословног простора и буџет општине оштетио за око два милиона марака - пита се предсједник Центра за хуману политику Момир Дејановић истакавши да је огорчен радом тужилаштва.

- Да ли полиција и тужилаштво прогоне и кажњавају оне који украду мање од милион марака, а штите и охрабрују оне који краду милионе марака - запитао се Дејановић.

При томе је назвао примјере извјештаја који је прије неколико дана добојска полиција поднијела Окружном тужилаштву против бившег министра Славена Пекића и директору Завода за лијечење душевних болесника “Јакеш” Војке Зец.

- Против Пекића је поднесен извјештај због сумње да је незаконито продао пословни простор у Србији површине 54,47 квадрата и оштетио буџет РС за 128.000 марака, а Војки Зец је одређен једномјесечни притвор због тога што је осумњичена за злоупотребу службеног положаја и оштетила Завод за око 53.000 марака. Наравно да подржавамо процесуирање починилаца сваког кривичног дјела, а од Специјалног тужилаштва тражимо да поступи по пријави пошто добојско тужилаштво то неће да уради зато што су његови тужиоци “на платном списку добојског подземља” - објашњава Дејановић.

Центар од Специјалног тужилаштва тражи да донесе наредбу о спровођењу истраге на темељу ове пријаве и да из истраге искључи тужиоце и друге за које се већ сумња да припадају мрежи оних који штите одговорне из структуре организованог и привредног криминала или су неспремни да им се замјере.

- Још вас једном упозоравамо да је ово у општини Добој само дио организованог криминала који некажњено траје годинама, због којег се десило и убиство предсједника ОО Српске демократске странке Добој Бранислава Гарића. Због таквог криминала сваке године наступи вишемилионска штета тако да појединци у власти или блиски њима за 12 мјесеци незаконито стекну милионску имовину - каже Дејановић.

Смјене

У Центру за хуману политику су истакли да су затражили по десети пут од државног, републичког и специјалног тужилаштва да “истраже добојски вишемилионски криминал”.

- Од ВСТВ РС затражено је да смијени добојског главног окружног тужиоца, а од директора полиције РС да смијени начелника Центра јавне безбједности Добој, због сумње да су на платном списку добојског подземља - саопштили су у Центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана