Туже начелника општине Tеслић за крчмљење новца и имовине

Данијела Стоканић
Туже начелника општине Tеслић за крчмљење новца и имовине

Теслић - Предсједници теслићких одбора СНСД-а, СП-а и СРС-а најавили су јуче да ће поднијети кривичне пријаве против начелника општине Милана Миличевића, тврдећи да је најодговорнији за нарушену безбједносну ситуацију, огроман буџетски дефицит, излагање ризику текуће ликвидности и ненамјенско крчмљење општинске имовине.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Драган Богданић рекао је да ће против Миличевића бити поднесена кривична пријава Окружном тужилаштву Добој, истичући као разлог незаконите јавне набавке и склапање сумњивих уговора.

- Општина Теслић је од Главне службе за ревизију јавног сектора РС добила мишљење са резервом за прошлу годину, а уочене су многе неправилности при запошљавању, изостанак пописа имовине, кршење Закона о јавним набавкама, неадекватно располагање имовином, злоупотреба коришћења службених возила, лоше планирање буџета, неусвајање извјештаја општинских предузећа и неизмиривање обавеза - рекао је Богданић.

Он каже да буџетски дефицит закључно са 29. фебруаром ове године износи 2,44 милиона КМ и да је општина због судских спорова изложена знатном ризику одржавања текуће ликвидности. Највећи парнични спор тежак је 1,47 милиона КМ, а против општине га је покренуо "Промтес" из Теслића.

Први човјек теслићких радикала Предраг Маркочевић је рекао да је у граду нарушена безбједносна ситуација.

- Недавни догађаји су узнемирили становништво, а они су имали политичку позадину, за коју је одговорна локална власт. Не могу се отети утиску да се насилништво регрутује кроз друштвене организације које дјелују на подручју општине Теслић и финансирају се из буџета - рекао је Маркочевић, који одговорним сматра Миличевића, истичући да он није реализовао ни закључке са сједнице општинског Форума за безбједност.

Предсједник СП-а у Теслићу Драгутин Шкребић подржао је одлуку Правобранилаштва РС да покрене поступак враћања власништва над земљиштем бившег предузећа "Борја" са општине Теслић на Владу РС. Он је навео да локална власт намјерава да на простору индустријске зоне изгради тржни центар умјесто производних капацитета.

- Влада је и земљиште у власништву пословне зоне "Ланара" 2010. године пренијела на општину Теслић због отварања индустријске зоне, али ни то није реализовано - истиче Шкребић.

Богданић, Шкребић и Маркочевић су позвали Миличевића да се јавно огласи о наведеним проблемима. Миличевић је одбацио изнесене оптужбе.

- За безбједносну ситуацију је одговорна полиција, а не је. Само сам рекао да је безбједносна ситуација нарушена, јер је у краћем року било више случајева нарушавања јавног реда и мира, а да ни у једном није пронађен починилац - рекао је Миличевић.

Он је казао да поштују буџетски план, али да постоје одређени проблеми са уплатом новца из "Шума РС".

- "Шуме" нам дугују више од милион и по марака. Постоји могућност да дође до нагодбе. Тиме би буџет ушао у потпуно регуларно стање, јер је то наш изворни приход. Теслић није једина општина која има дефицит - истакао је Миличевић.

Када је у питању ненамјенско коришћење општинске имовине, Миличевић је рекао да је сав новац уложен у изградњу и инфраструктуру на основу усвојених програма.

- Мимо тога нема других трошкова који су ишли изван плана и програма и усвојеног буџета - рекао је Миличевић и додао да ће ако буде утврђено да се ради о неистинитим наводима предузети мјере против Богданића, Маркочевића и Шкребића.

Шта опозиција ставља на терет начелнику

- буџетски дефицит

- излагање ризику текуће ликвидности

- ненамјенско коришћење општинске имовине

- незаконито спровођење јавних набавки

- неправилности при запошљавању

- сумњиви уговори

- злоупотреба коришћења службених возила

- нарушена безбједносна ситуација

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана