Туризам једна од функција Националног парка "Козара", али не коначна сврха

Срна
Туризам једна од функција Националног парка "Козара", али не коначна сврха

ПРИЈЕДОР - Савјет за развој туризма града Приједора оцијенио је да заштићени простор Националног парка "Козара" не кочи привредни развој, јер се могу обављати оне привредне дјелатности које су у складу са одрживим развојем, чиме се остварује и економски раст, али не било какав и не по било коју цијену, саопштено је након данашње сједнице овог савјетодавног тијела градоначелника Приједора.

Савјет наглашава да туризам као једна од функција Парка не смије да буде његова коначна сврха, већ само средство за успјешније и удобније разгледање заштићених подручја.

"Чињенично стање је да Парк може примити ограничен број посјетилаца и да предност треба дати краћем, већином излетничком посјећивању", наводи се у саопштењу.

Савјет истиче да Национални парк "Козара" на различитим мјестима има различите нивое заштите - од првог степена гдје се не смију обављати никакве интервенције у простору и гдје утицај и присуство човјека морају бити незнатни, преко другог и трећег гдје су могући минимална посјетилачка инфраструктура и селективне, ограничене и контролисане интервенције, па до излетишта и зона са изграђеним викендицама у непосредној близини Парка гдје је могућ додатни простор за изградњу смјештајних објеката.

"Спремност локалних привредника да уложе новац у изградњу објеката, а да при том не траже додатна средства из буџета, треба подржати, али искључиво у зонама предвиђеним за градњу", наведено је у саопштењу.

Савјет је као кључне тачке за које је потребно обезбиједити додатна средства издвојио обнову Меморијалног музеја на Мраковици и његове сале за презентације и степеница на улазу у меморијалну зону, рјешавање проблема водоснабдијевања, јавне расвјете, подземних електроинсталација и мањка паркиг простора, као и изградњу саобраћајнице ка Козарској Дубици и граничном прелазу.

"Туризам и рекреација јесу активности које припадају Националном парку жКозараж, али тако да они нису коначна сврха, већ само средство за успјешније и удобније разгледање Парка. У случају било каквих иницијатива у погледу промјене регулационих планова, Просторног плана или чак Закона о Националном парку жКозараж, пожељно је да се укључе сва релевантна министарства, јавне установе, заводи, јединице локалне самоуправе, невладине организације и шира јавност", наводе из Савјета.

У саопштењу се подсјећа да је захваљујући пројектима "Фил Козара" /Feel Kozara / и "Фил Козара Иксплор" /Feel Kozara Explore / Развојне Агенције "ПРЕДА", Национални парк "Козара" изабран као једна од пет дестинација у БиХ која ће добити подршку ЕУ и ГИЗ-а за пут ка одрживом туризму и сертификацији Парка.

"Добијањем Зеленог сертификата, Национални парк жКозараж био би једини у регији уписан у мапу зелених дестинација и видљивији у домену добијања будућих донаторских средстава за даљи развој. Парк се пласирао за добијање престижне награде ТОП 100 свјетских зелених дестинација, а испуњавање потребних критеријума и проглашење побједника се очекује у јулу ове године", наглашавају из Савјета.

У процес су укључени Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара, заједно са ентитетским министарствима, а потребно је радити на значајнијој улози Козаре у стратешким документима развоја туризма Републике Српске, гдје је, према мишљењу Савјета, улога Националног парка "Козара" у развоју туризма минорна, без подстицаја за њен развој.

"Потребно је омогућити да Козара поново буде дио обавезних екскурзија за ученике основних школа Републике Српске. Поражавајуће је чињеница да је Козара искључена из плана обавезних екскурзија, док је Музеј жртава геноцида из Београда успио да уврсти Козару као обавезну едукацију и екскурзију ученика са територије Србије", закључио је Савјет.

Савјет за развој туризма града Приједора чине представници Градске управе, Развојне агенције "ПРЕДА", Туристичке организације, Националног парка "Козара", Угоститељско-економске школе, Планинарског друштва "Клековача", мотела "Бијеле воде" и Бициклистичког клуба "Козара".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана