Туристичка понуда у граду на Требишњици све богатија: Пловидба барком мамац за посјетиоце

Милош Васиљевић
Туристичка понуда у граду на Требишњици све богатија: Пловидба барком мамац за посјетиоце

ТРЕБИЊЕ - Пловидба барком на Требишњици, уз дегустацију аутохтоних делиција, јединствен је доживљај у којем могу да уживају Требињци, али и сви посјетиоци овог града.

Захваљујући повољним временским условима већ је отворена овогодишња сезона, а с обзиром на то да је протеклих година ова атракција направила прави туристички бум, у граду подно Леотара вјерују да ће овог љета привући још више гостију на југ Српске.

Иницијатор ове приче Обрад Станић за “Глас” прича да је вјеровао да је тако нешто неопходно његовом родном граду, али и како би вратили стари култ пловидбе на баркама. На сличан начин Требишњицом су и прије 100 година пловили чамци и лађе, али су сада су барке модернизоване.

Станић, који наглашава да ужива у ономе што ради, овај посао заволио је још док је у Бањалуци на брзацима Врбаса радио као скипер.

- Сезона је почела успјешно, за првомајске празнике. У овом периоду имали смо највише туриста из Србије јер они “повежу” празнике. Вријеме нас је послужило, када је киша, не можемо да изађемо на воду због грмљавине, морамо водити рачуна о безбједности људи. Сваки дан смо на ријеци, што нас радује, а вјерујемо у добру сезону пред нама - рекао је Станић и додао да га испуњава ширина и мир коју барке нуде, јер се са једне обале на другу може доћи и без мостова.

Прве барке су Требишњицом запловиле 2019. године, а наишли су на одушевљење како Требињаца, тако и многобројних туриста који хрле у град сунца, платана и вина.

- Тренутно посједујемо 13 чамаца, неки су за групне посјете, гдје можете да ручате и вечерате на води. Укупно у исто вријеме можемо да примимо 35 људи, што је један минибус отприлике. Имамо и мале лађе, које су намијењене за три особе и таквих тренутно имао десет - казао је Станић.

Од ове сезоне очекује највише до сада, јер је претходних година пандемија вируса корона знатно смањила број туриста.

- Ове традиционалне лађе, које су код нас прве подигнуте, још су пловиле Требишњицом у вријеме Аустроугарске и биле су популарне и тада. Када смо покренули ову причу, људи су се почели враћати ријеци. Јер сви они који су бар једном били у Требињу знају да је читав град направљен око Требишњице. Нема правила који дио дана је најпопуларнији за људе да буду на води. Ујутру, преко дана и увече су три потпуно различите димензије и свака од њих има своје предности - рекао је Станић.

Да је барка на Требишњици употпунила већ богату понуду Требиња, за “Глас” потврђује директорица Туристичке организације Требиње Мирјана Путица. Баркама су сви одушевљени, а задовољство, према њеним ријечима, представља и то што туристи, док панорамски разгледају град, могу и да уживају у храни.

- Барка на Требишњици је изузетно значајна за наш град. Ту се, поред љепоте ријеке и уживања у природи, могу пробати и сви аутохтони херцеговачки производи. Постала је права атракција, како за Требињце, тако и за све који нас посјете - казала је Путица.

Додала је да Требиње већ има добру предсезону, а око 1. маја попуњеност смјештајних капацитета износила је више од 95 одсто.

- Поред наших традиционалних туриста, ту су све више и гости из Скандинавије, што нас радује - казала је Путица.

Најчешћи гости

Посјетиоци долазе из свих земаља региона, али најчешћи гости су, што је и природно, они којима је и најближе. Доста људи који су били у пролазу радо се зауставе у Требињу, а није, наглашава Обрад Станић, мали број ни оних који дођу искључиво због пловидбе Требишњицом на барци.

- Најчешћи посјетиоци су из остатка БиХ, Србије и Црне Горе. Највише људи нам и долази из Црне Горе јер им је близу, то им је сат до два вожње, а познато је да воле воду, па мало ону морску замијене овом на Требишњици. Из Србије долази велики број људи, али они се морају намјенски упутити јер је доста даље. А ту су дефинитивно и људи из европских земаља, који су одушевљени природом и љепотом ријеке - рекао је Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана