Туристе занима историја Бијељине

Љ. А.
Туристе занима историја Бијељине

Бијељина - Бијељински Музеј Семберије овог љета има разноврсне садржаје за своје посјетиоце, али и оне који долазе у Бијељину за вријеме годишњих одмора, а све више је туриста из Русије, Америке, Њемачке и Аустрије које занима историја овог града.

Према ријечима вишег кустоса-педагога Миле Стојановић, ову установу из годину у годину посјећује све већи број људи.

- Сви они који су отишли из свог завичаја долазе у Семберију, посебно почетком августа када се одржава и манифестација “Пантелински дани” поводом крсне славе града. Још из времена аустроугарске Пантелино се на овим просторима везивало за вашар у Семберији. Већина људи који посјећују ту манифестацију долази и у Музеј и ми смо увијек спремни да им посветимо вријеме - каже Стојановићева.

Поред наших суграђана на привременом раду у иностранству, за историју Бијељине све чешће се распитују туристи из далеких земаља.

- Њих занима све, а највише историја Бијељине, која је јако бурна, затим их занима урбанизација града, какви су објекти, шта је који објекат значио у којем периоду. Причам им и о нашој култури и обичајима - рекла је она.

Додаје да Бијељину посјећују и туристи из градова са којима Бијељина има потписан споразум о братимљену, као што су Лангенхаген, Крушевац, Зрењанин, али и бројни други.

- Са тим градовима имамо посебне везе и туристи веома често долазе у Музеј и интересују се за изложбе и сталне поставке, као и друге информације из историје Семберије - истакла је Стојановићева.

Музеј у Бијељини годишње посјети око 7.000 људи, а пред почетак љетног распуста у посјети му је било око 2.500 ученика.

- Око Музеја су се сливале ријеке дјеце. Била сам срећна и поносна јер су све школе из окружења послале дјецу у Музеј, који има шта да покаже тим нараштајима - додала је она. Током “Пантелинских дана” у Музеју ће бити отворена изложба под називом “Производи шљиве”, коју је припремила етнолог Народног музеја у Ваљеву Гордана Пајић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана