Турци скијају на Јахорини, Словенце мами Козара

Милијана Латиновић
Турци скијају на Јахорини, Словенце мами Козара

Бањалука - Сњежна чаролија на планинама привукла је велики број домаћих и страних туриста, а међу хиљадама скијаша из цијелог свијета велики је број оних из Турске, који уживају на Јахорини, док Словенце највише мами Козара.

Судећи према временским условима, који и те како иду на руку љубитељима зимских спортова, стихови популарног хита из осамдесетих "Хајдемо у планине, јер тамо нема зиме" ових дана добијају прави смисао. Док је жива у термометрима широм РС у дебелом минусу, на планинама су створени идеални услови за уживање у зимским спортовима, али и за добру забаву.

Дамир Кљајић из Дервенте, који је протеклог викенда са пријатељима посјетио Јахорину, каже да је вријеме на планини одлично, без магле и падавина, а већи дио дана стазе су обасјане сунцем.

- Стазе су одлично уређене, сви ски-лифтови су радили, а највећа гужва је на лифту Пољице. Примијетили смо много страних туриста и велики број скијаша из Србије - рекао је Кљајић и додао да су на путу до олимпијске љепотице гужве.

У Олимпијском центру "Јахорина" истичу да је посјећеност на планини изузетно добра, чему доприноси и висина сњежног покривача од око 50 центиметара.

- Већина гостију на Јахорину долази на продужени викенд, тако да гужве почињу већ од четвртка, а протеклог викенда имали смо око 3.000 скијаша дневно на стазама - казала је портпарол ОЦ "Јахорина" Ивана Лиздек и нагласила да су све стазе отворене за скијање, а за најмлађе љубитеље зимских чаролија отворен је забавни парк "Огорјелица".

Истиче да је на планини највише посјетилаца из БиХ, Србије и Црне Горе, те да тренутно на Јахорини борави и велики број скијаша из Турске, док се наредних дана очекује и долазак Мађара.

- Смјештајни капацитети су солидно попуњени, а у наставку зимске сезоне очекујемо велике гужве - казала је Лиздекова и додала да је цијена полупансиона у хотелу "Бистрица" 69 КМ по особи.

Снијегом прекривена Козара привукла је бројне посјетиоце из Словеније. Неке од њих коријени вуку на ову планинску љепотицу, а многи долазе и по препоруци пријатеља.

- Традиционална манифестација "Зима на Козари" привукла је неколико хиљада посјетилаца на нашу планину. Скијаша има сваки дан, посебно викендом, а услови су идеални, како за дневно тако и за ноћно скијање - рекао је предсједник Планинско-скијашког друштва "Љубијски рудар" Божо Грбић и додао да ако се овакви временски услови наставе, планински центри би могли да забиљеже једну од најбољих зимских туристичких сезона.

Заљубљеника у зимске спортове којима хладноћа не може ништа има и на Влашићу. У хотелу "Влашић" кажу да стазе током викенда врве од скијаша, међу којима је највише домаћих и посјетилаца из сусједне Хрватске.

- По њиховим коментарима видимо да су задовољни условима на стазама, снијега има довољно, тако да ће ова сезона бити добра - рекли су у овом хотелу.

Нови ски-лифт

У Планинско-скијашком друштву "Љубијски рудар" очекују ускоро пуштање у функцију новог ски-лифта, чиме ће услови за скијање на Козари бити знатно побољшани.

- Чекамо да добијемо употребну дозволу од градске комисије да би нови ски-лифт почео да ради - рекао је Божо Грбић.

Дневне цијене ски-паса

Јахорина

Радни дан

34 КМ одрасли

27 КМ дјеца

Викенд

39 КМ одрасли

29 КМ дјеца

Козара

15 КМ за одрасле

10 КМ за дјецу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана