Трудбеник пада као кула од карата

Маријана Миљић
Трудбеник пада као кула од карата

Бањалука - Послије покретања стечаја у добојској фабрици пнеуматских алата "Трудбеник ФПА" иста судбина, по свему судећи, задесиће и теслићки "Трудбеник ФКО", док је у ликвидацији већ завршио "Трудбеник енерџи" из Теслића.

Ове фирме су у власништву матичног предузећа "Трудбеник" из Добоја, у којем је стечај отворен крајем априла ове године и још није окончан. Окружни привредни суд у Добоју покренуо је стечај у "Трудбенику ФПА" крајем октобра, предстечајни поступак у "Трудбенику ФКО", који се бави производњом компресорске опреме, отворен је 22. новембра, док је ликвидација над "Трудбеником енерџи" започела 30. новембра.

За стечајног управника "Трудбеника ФПА" именован је Лазо Ђурђевић из Шамца, а за привременог стечајног и ликвидационог управника у преостала два предузећа Драган Продић из Теслића.

На Скупштини повјерилаца "Трудбеника ФПА" заказаној за 29. децембар биће ријечи о потраживању повјерилаца који су имали рок од мјесец да их пријаве. Повјериоци "Трудбеника енерџи" имају рок до краја мјесеца да пријаве потраживања, а рочиште за испитивање дуговања биће одржано 26. јануара идуће године. Када је ријеч о "Трудбенику ФКО", једини запослени у овом предузећу је директор, сва имовина је заплијењена и покрадена, а закупац не плаћа кирију.

Продић, који је стечајни управник и у матичном предузећу "Трудбеник", рекао је да је у овом привредном друштву завршен попис имовине и да је у току процјена њене вриједности.

- Фирма из Аустрије заинтересована је за закуп просторија матичног предузећа и наставак производње дијелова за компресоре, али и увођење нове линије. Скупштина повјерилаца ће се 15. децембра изјаснити о овој понуди - рекао је Продић.

Када је ријеч о "Трудбенику енерџи", Продић је навео да је ликвидациони поступак покренут јер су машине матичне фирме укњижене на ту фирму, а грађевински објекти и земљиште на матично предузеће.

- Ликвидација је покренута како бисмо вратили машине на матично предузеће. У "Трудбенику ФКО" у току је попис имовине и видјећемо каква ће бити даља судбина овог предузећа - рекао је Продић.

Он је додао да су послије отварања стечајног поступка у матичном предузећу затекли 102 радника.

- "Трудбеник енерџи" имао је само запосленог директора, који је напустио то мјесто, а "Трудбеник ФКО" поред директора још два запослена која су фирму напустили и отишли у иностранство. "Трудбеник ФПА" је послије отварања стечајног поступка имао 25 радника - рекао је Продић.

Кривична дјела

Директор "Трудбеника ФКО" Зоран Филиповић је са већинским акционаром Пером Букејловићем покушао да прода имовину ове фабрике иако су обавијештени да то не могу учинити и да немају овлашћења.

Окружни привредни суд је у записнику навео да постоји основана сумња да је у овој фабрици почињено више кривичних дјела, што би стечајни управник требало да испита и у случају постојања већег степена сумње поднесе и кривичну пријаву против одговорних лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана