Трудбеник дужан два милиона КМ

Маријана Миљић
Трудбеник дужан два милиона КМ

Добој - Призната потраживања повјерилаца "Трудбеника ФКО" из Теслића износе 2,02 милиона марака, а оспорени дуг 350.000 КМ, утврђено је на испитном и извјештајном рочишту, које је одржано прошле седмице у Окружном привредном суду у Добоју.

Оспорени износ од 350.000 марака углавном се односи на потраживања радника.

- Запослени су покретали и тужбе против предузећа прије двије или три године и судски поступци су у току. О овим потраживањама не могу се изјаснити све док повјериоци не доставе додатне доказе - казао је стечајни управник "Трудбеника ФКО" Драган Протић.

Завршена је и процјена овог предузећа и његове имовине и утврђено је да је његова вриједност 2,06 милиона марака.

- Покушавамо и да изнајмимо просторији фирме, али нам то не иде за руком. Настојали смо и да путем јавног огласа изнајмимо просторије за марку по метру квадратном, али се нико није пријавио. Расписали смо и нови јавни позив у којем смо цијену спустили на 0,70 марака по квадрату. Остаје да видимо шта ће бити - казао је Протић.

У међувремену стечајни управник настоји да ријеши и имовинско-правне послове са општином Теслић како би ушли у процедуру продаје предузећа и намиривање потраживања повјерилаца.

- Како је кренуло, стечај који је отворен почетком године неће бити окончан ускоро - казао је Протић.

"Трудбеник ФКО" је у власништву матичног предузећа "Трудбеник" из Добоја, у којем је стечај отворен крајем априла 2016. године и још није окончан.

Под окриљем "Трудбеника" из Добоја налази се и "Трудбеник ФПА" у којем је крајем октобра 2016. покренут стечај, док је 30. новембра у ликвидацији завршио "Трудбеник енерџи". Тиме су сви огранци некадашњег добојског гиганта доживјели неславан крај.

Протести

Радници "Трудбеника" из Добоја, као и његовог предузећа "Трудбеник - ФПА", претходних година у више наврата су протестовали како би на тај начин указали на лош материјални положај. Њихови вапаји нису уродили плодом, јер им је предузеће остало дужно велике износе новца за зарађене плате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана