Труд породице Кнежевић из Рогатице награђен берићетном бербом

Сретен Митровић
Труд породице Кнежевић из Рогатице награђен берићетном бербом

Рогатица - Браћа Дарко и Данко Кнежевић из насеља Борач код Рогатице, који су дане и ноћи проводили у свом воћњаку, постали су рекордери у производњи јабуке, не само у свом, већ и ширем крају.

Послије мраза и снијега који су у априлу опустјели њиве, баште и воћњаке, пољопривредници нису ни очекивали добар род. Упркос природним непогодама, Кнежевићи су уз напоран рад и знање обезбиједили берићетан род јабуке. Даноноћним задимљавањем воћњака са више од 2.500 садница јабука разних сорти успјели су да спасу род од мраза и снијега који су овом крају причинили огромну штету. Временске неприлике су главни кривци што у цијелом сарајевско-романијском и горњодринском региону готово да нема јабуке, осим у воћњаку Кнежевића.

Кнежевићи с поносом истичу да су њихове јабуке на гласу, јер не употребљавају хемијске препарате и супстанце.

- Кад смо осјетили да долазе априлски мразеви и снијег, сви из породице смо се организовали и уз помоћ комшија почели задимљавати наш воћњак, који је, као за чудо, у то вријеме процвјетао. Готово да нисмо ни спавали, стално смо били у воћњаку, али се наш труд исплатио - прича Дарко Кнежевић.

Додао је да су захваљујући томе успјели да спасу од мраза и хладноће највећи дио процвјеталих јабука. Да је мукотрпан рад дао резултате показали су јесењи дани и берба јабука.

- Најбоље смо прошли са златним делишесом који је донио више од двије тоне квалитетних јабука. Друге врсте, које су више осјетљиве на хладноћу, донијеле су нешто мање приносе - рекао је Кнежевић.

Данко Кнежевић додаје да су највећи дио убраних јабука већ пласирали купцима у Рогатици, што ће бити учињено и са остатком.

Када су прије три године почели са подизањем воћњака Кнежевићи нису ни слутили да ће постати успјешни воћари. Причају да су од бившег "Агрокомбината" купили 11 дунума земље, недалеко од њихове породичне куће. Почели су подизати воћњак са 1.700 садница јабука, а тај посао им се осладио па су догодине засадили још 800. Од самог почетка су пратили најсавременије стандарде у воћарству. Ископали су бунар захваљујући којем им и у најсушнијем периоду није мањкало воде. Урадили су систем наводњавања "кап по кап" и обезбиједили мрежу за противградну заштиту уз дренажу за одвод површинских вода.

- Уложили смо више од 100.000 марака у воћњак и сад видимо да је то била добра инвестиција. Наш труд се полако почео исплаћивати. Све би то ишло и брже да нам је вријеме ишло на руку, али се надамо да ће бити боље - прича Дарко.

Вриједна браћа планирају да надомак воћњака подигну објекат у којем би пролазници могли купити њихове јабуке, сирће и остале производе од ове у људској исхрани и народној медицини незамјењиве воћке.

Сајам

Каквог су квалитета јабуке из воћњака породице Кнежевић могло се видјети на недавно одржаној регионалној пољопривредној изложби у Рогатици.

Готово да није било пролазника који није застао и пазарио или бар пробао ово сочно воће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана