Труд наставника и ђака ОШ Свети Сава у Бијељини уродио плодом

Љиљана Алексић
Труд наставника и ђака ОШ Свети Сава у Бијељини уродио плодом

Бијељина - Основна школа "Свети Сава" у Бијељини дочекаће ученике послије распуста у новом руху, јер је почело постављање фасаде, а завршен је и низ других послова да би ова установа забљеснула у пуном сјају.

Ријеч је о најстаријем школском објекту у Семберији, изграђеном 1902. године, којем је обнова фасаде била пријеко потребна. Ове радове не би било могуће обавити да у помоћ нису притекли донатори, али и радници школе, који су заврнули рукаве и вриједно уређују стари објекат.

- Захваљујући донацијама бијељинских привредника сакупили смо новац за нову фасаду, а послове обављају домари школе, па ћемо тако додатно уштедјети - рекао је директор ОШ "Свети Сава" Ђорђе Мирковић.

Он је додао да је планирано да сви послови буду завршени током распуста да би ученицима повратак у школске клупе био што пријатнији. Ова школа је риједак примјер у Српској, али и шире, чији су наставници и ђаци заједничким снагама успјели да прикупе новац за обнову школског објекта.

Организовали су вечери поезије и староградске музике, у којима су учествовали бројни ђаци, а њихов труд су наградили донатори.

Мирковић је казао да је у претходном периоду завршен низ послова на уређењу школе, а ђаци су организовали и двије донаторске вечери, на које се одазвао велики број хуманиста.

- На донаторским вечерима смо прикупили око 17.500 марака, уз помоћ којих смо замијенили столарију, 54 прозора и једна врата. Санирали смо подрумске просторије, које су уништене у поплавама, те мокри чвор - казао је он.

Додао је да старе шупе више не представљају ругло школе.

- Порушене су старе шупе, а на том мјесту намјеравамо да саградимо љетну позорницу, те два кабинета за техничко и информатику. Прошле године смо изградили и фискултурну салу, тако да ће наши ђаци имати и боље услове за обављање часова физичког васпитања - истакао је Мирковић.

Више ученика

Док велики број школа у Српској кубури са недостатком ученика, у бијељинској ОШ "Свети Сава" се могу похвалити пунијим ђачким клупама.

- У новој школској години наставу ће похађати 30 ученика више у односу на претходну, у којој их је било 1.384 - рекли су у ОШ "Свети Сава".

Шта је урађено

- замијењена столарија

- саниране подрумске просторије

- обновљен мокри чвор

- порушене старе шупе

- изграђена фискултурна сала

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана