Трошкови општинске управе Гацка без правдања, сумњиви уговори о дјелу

В. К.
Трошкови општинске управе Гацка без правдања, сумњиви уговори о дјелу

Бањалука - Спорна запошљавања, непоштовање Закона о јавним набавкама, те нетранспарентно трошење новца за путовања, храну и пиће, само су неки од пропуста које су ревизори уочили у општини Гацко у прошлој години.

Због тих, као и других грешака, Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала је овој општини мишљење са резервом за дио који се односи на финансијске извјештаје, док су за усклађеност са прописима зарадили негативно мишљење.

- У билансу успјеха за 2016. годину општина је исказала негативан финансијски резултат текуће године од 1,47 милиона КМ, а по налазу ревизије исти је потцијењен за најмање 95.622 КМ - наведено је у извјештају о финансијској ревизији Гацка.

Расходи за путовања и смјештај достигли су 96.124 КМ, што је за 16 одсто више од планираног. Приликом пријема приправника у радни однос није поштован Закон о раду, а није све било чисто ни приликом закључивања уговора о дјелу који су из буџета извукли више од пола милиона марака.

- Дио уговора не садржи опис послова који треба да буду извршени, рокове за њихово извршење и не сачињавају се извјештаји о извршеним пословима. Уговори о дјелу су закључивани и за оне послове за које се закључује уговор о раду. Поред тога, уговори о дјелу су потписивани и са запосленим радницима за послове који нису везани за општину, а са једним лицем су потписана четири уговора о дјелу на исти датум без информација о времену завршетка посла - утврдили су ревизори.

- На рачунима за репрезентацију нема сврхе коришћења, а за исплате новца из касе и путем жиро рачуна за разне врсте манифестација нису сачињавани извјештаји о утрошку средстава нити су они правдани - наводе ревизори.

Локална власт није поштовала ни Закон о јавним набавкама тако да је било случајева да су уговори додјељивани без банкарске гаранције. Ревизори су на адресу Гацка доставили бројне препоруке с циљем поправљања стања. Са начелником општине Миланом Радмиловићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана