Трогодишњи пројекат “Овдје сам-видљива и поносна”

Срна

БИЈЕЉИНА - Коалиција “Колоси” организација лица са инвалидитетом почиње реализацију пројекта под називом “Овдје сам-видљива и поносна”, који ће трајати три године, а циљ је да се повећа број жена и дјевојака које ће се активно укључити у рад ових организација и заговарати рјешавање питања која се тичу дискриминације над женама са инвалидитетом.

Пројекат ће подразумијевати радионице и менторски програм.

“Пројекат се реализује под називом жОвдје сам-видљива и поноснаж, јер жене и дјевојке са инвалидитетом заслужују да се њихови ставови и мишљења уваже са достојанством које заслужују”, рекао је Срни технички секретар Коалиције “Колоси” Милорад Јовић.

Јовић је изразио очекивање да ће у оквиру пројекта бити створене нове лидерке које ће заговарати права жена и дјевојака са инвалидитетом.

Према његовим ријечима, веома ријетко се дешава да су права жена и дјевојака са инвалидитетом посебно и смислено укључена у питања од интереса за цијело друштво.

“Наше друштво није подстицајно за жене, а када се ту још придружи и инвалидитет, онда се може говорити о вишеструкој дискриминацији”, сматра Јовић.

Он је рекао да је планирано да на терену буде посјећено 80 жена, те навео да ће стручни тим прикупљати податке интервјуисањем жена и дјевојака са инвалидитетом да би се добила јаснија слика о њиховој социо-економској ситуацији и боље разумјели разлози њихове пасивности у вези са учешћем у организацијама особа са инвалидитетом и локалној заједници.

Јовић је додао да је упућен позив свим женама и пунољетним дјевојкама са инвалидитетом које се до сада нису укључивале у рад организација особа са инвалидитетом на подручју које покрива Коалиција “Колоси”, да се јаве на телефонски број 065/661-807 или мејл колосибијељинаЖгмаил.цом.

Он је додао да се пројекат реализује уз подршку “Мај рајта” /Мy ригхт/ из Сарајева и финансијску помоћ Шведске агенције за међународну развојну сарадњу СИДА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана