Трнинић: Радиоактивни отпад није проблем једног народа

Srna
Трнинић: Радиоактивни отпад није проблем једног народа

НОВИ ГРАД - Одлагалиште радиоактивног отпада на локацији Трговска гора није проблем једне државе, нити једног народа, већ свих настањених у погођеној регији, као и шире, изјавио је данас Срни секретар Удружења "Грин тим" Нови Град Младен Трнинић. Он је истакао да је дужност заједнички подстаћи све који имају могућност одлучивања, на свим нивоима власти, да раде одговорно у интересу чији су животи угрожени, да би било спријечено нешто чије би посљедице могли осјећати и они који ће тек бити рођени.

Трнинић каже да су револтирани због непримјерених коментара у вези са овом темом, практично били приморани да ураде статистички пресјек етничке структуре становништва.

"С обзиром на лицитирања која ће етничка група бити више погођена одлагањем радиоактивног отпада и других опасних материјала надомак ријеке Уне, сматрамо да је важно демистификовати ове тврдње кориштењем званичних података добијених пописом 2013. године, у нади да први и посљедњи пут у контексту ове теме говоримо о етничкој структури сјеверозападне БиХ. Свака бројка је један људски живот и он је једнако вриједан, а то што једне етничке групе има више на посматраном подручју не значи да је радиоактивни отпад њихов проблем. Исто тако, то што једне групе има мање не значи да смију жмурити на проблем, напротив", нагласио је Трнинић.

Он је навео да у локалним заједницама у непосредној близини Трговске горе: Бихаћ, Босанска Крупа, Бужим, Цазин, Велика Кладуша, Костајница, Козарска Дубица, Крупа на Уни, Нови Град, Оштра Лука, Приједор, према подацима пописа има 356.110 становника, од којих је 227.486 или 63,9 одсто Бошњака, 105.514 или 29,6 одсто Срба, 6.759 или 1,9 одсто Хрвата, те 16.351 или 4,6 одсто из реда осталих.

Трнинић је упозорио да озбиљну пријетњу представља блокирање процеса формирања експертског и правног тима у Савјету министара, те позвао надлежне на брзо рјешавање овог проблема.

"Уколико надлежни не могу пронаћи рјешење чији ће резултат бити формирање тима експерата и правника који ће бити посвећени овој теми, потребно је да то јавно изнесу - да би структуре организација цивилног друштва преузеле одговорност за реализацију овог озбиљног посла", рекао је Трнинић.

Упркос противљењу грађана са обје стране ријеке Уне, као и представника локалних власти у сливу ријеке Уне у Републици Српској и Федерацији БиХ, Владе Унско-санског кантона, те власти Републике Српске и БиХ, Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" одлаже у касарни "Черкезовац", у општини Двор, на самој граници са БиХ.

На овој локацији би, осим радиоактивног отпада из Нуклеарне електране "Кршко", био депонован и постојећи институционални отпад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана