Тривићева уручила рачунарску опрему и приручнике основној школи у Дервенти

Срна
Foto: Срна

ДЕРВЕНТА- Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић посјетила је данас Основну школу "19. април" Дервента гдје је уручила рачунарску опрему и приручнике овој и школи "Никола Тесла".

"Уручили смо рачунарску опрему и приручнике у смислу потреба унапређења процеса рада у школама, вођења педагошке документације, е–дневника, коришћење дигиталних уџбеничких садржаја у самој учионици, односно све оно што је потребно за један модернизован начин вођења наставе у 21. вијеку", рекла је Тривићева новинарима.

Она додаје да је пандемија вируса корона показала да је класичан приступ вођењу наставе уз употребу нових технологија најбоље рјешење како би ученике припремили за све оно што их очекује у даљем расту и развоју, уз стицање знања.

"У наредном времену наставићемо са обукама наших запослених, гдје ћемо у систем цјеложивотог учења укључити све наше наставнике и сараднике ради оспособљавања за примјену извођења методологије наставе у савременим оквирима, да имамо интерактиван процес, да ученици стичу сазнања на критичан начин, да их оспособимо како да уче и да најбоље усвајају знања", додала је Тривићева.

Према њеним ријечима реформски процес је процес континуитета и ово је само један од неопходних корака који теже унапређењу тог система, уз оспособљен стручни кадар, наше наставнике и стручне сараднике.

Директор ОШ "19. април" Дервента Елвира Миљић изразила је захвалност Тривићевој за посјету и истакла да је повод изузетно значајан за све наставнике, а да се догађа у оквиру пројекта опремање васпитно-образовних институција рачунарском опремом.

"Све ће добро доћи наставницима јер ће олакшати уношење оцјена у електронски дневник, али и вођење комплетне педагошке документације, те коришћење у наставном процесу и ваннаставним активностима. До сада су се наставници када је у питању вођење педагошке документације сналазили на једном рачунару у школи или путем телефона", каже Миљићева.

Директор ОШ "Никола Тесла" Љубиша Ђурић истиче да ученици ове школе наставу похађају у четири различите установе и да ће реконструкција и завршетак школе умногоме олакшати посао управи школе, наставницима, родитељима, ученицима, јер ће се све одвијати на једном мјесту, као што је била пракса раније.

Учитељица Наташа Плавшић захвалила је у име учитеља и наставног особља за донацију.

"До сада смо од куће доносили лаптопе, користили мобилне телефоне, на одмору трчали да дођемо до мреже да унесемо оцјене и ово ће нам много значити", изјавила је Плавшићева.

У наставку посјете Дервенти Тривићева је посјетила Средњошколски центар "Михајло Пупин" гдје је присуствовала манифестацији организованој поводом завршетка пројекта "Хајтек тренинг центар".

Тривићева каже да се у средњој школи завршава пројекат доквалификације и преквалификације одраслих, односно образовања, који је имао за циљ да оспособи све оне који желе да конкуришу на тржиште рада, што је потребно самој привреди у Дервенти, да се обуче, стекну сазнања и да могу бити расположиви тржишту рада.

У овој школи је дуготрајна сарадња са привредном, односно привредницима који су оспособили овај це-ен-це центар, који поред образовања одраслих има за циљ и да обучи ученике на практичној настави.

"Дио ученика похађа наставу и код послодавца. То је резултат дуалног образовања са којим смо почели прије три године", изјавила је Тривићева.

Она је додала са су у контакту са пословном заједницом и привредницима и да је договорен један састанак на којем ће разговарати са привредним субјектима колико су спремни да ученике који завршавају школу након дуалног образовања и запосле.

Директор Средњошколског центра "Михајло Пупин" Гордана Асентић истиче да се у овој школи одвијала доквалификација кадрова за потребе тржишта рада и опремање ресурсног центра које је школа радила у сарадњи са УСАИД-ом.

"Веома смо захвални УСАИД-у на сарадњи и вјерујемо да ће бити иста и у наредном времену. Кроз пројекат је обучено 70 кандидата, доквалификовано на рад са инжењерским дисциплинама. Опремљен је ресурсни центар додатним алатима који су потребни за извођење практичне наставе ученика двије средње школе", каже Асентићева.

Она додаје да је и локална заједница прије неколико година увидјела потребу повезивања привреде и школа и опремила ресурсни центар, одакле сада ученици излазе спремни за тржиште рада.

"Пројекат је трајао шест мјесеци и кандидати су обучавани у три циклуса", додала је Асентићева.

Директор УСАИД-овог "Вам пројекта" Фуад Ћуричић истиче да је пројекат трајао од љета 2017. и да је школа у Дервенти један од 83 у БиХ корисник гранта за помоћ за обуку и тренирање радне снаге у секторима метал, дрво, текстил и АЈСТИ технологије.

"Задовољни само сарадњом образовног сектора са локалном привредом и то школа треба да настави да ради уз помоћ локалне заједнице и других органа власти", рекао је Ћуричић.

Тривићева је данас разговарала са градоначелником Дервенте Милорадом Симићем, његовим сарадницима и директорима школа у згради Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана