Тривић: Српска ствара систем подршке домаћим ауторима

срна
Foto: гс

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да ресорно министарство припрема Нацрт закона о аудио-визуелној дјелатности, којим ће бити утврђени јасни административни и финансијски механизми потребни за редовну подршку развоју ове области.

„Жеља нам је да створимо систем подршке домаћим ауторима, али и пословно окружење погодно за снимање филмова и привлачење страних продуцената“, рекла је Тривићева.

Тривићева је навела да је Министарство просвјете и културе донијело Правилник о поступку вођења Регистра умјетника и Регистра стручњака у култури.

Према њеним ријечима, било је неопходно да се кроз регистре прво евидентирају сви умјетници и стручњаци који живе и раде на простору Српске, а да се након тога уђе у поступак утврђивања одређеног статуса.

Тривићева је навела да је тренутно у изради правилник о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури.

„Кључно је да ће особа која има утврђен статус самосталног умјетника или стручњака у култури, а незапослена је, моћи самостално обављати дјелатности, оставривати право на уплату доприноса, из буџета Републике, за пензијско и инвалидско осигурање, здравствено осигурање, те осигурање од незапослености и дјечије заштите“, објаснила је Тривићева за „ЕуроБлиц“.

С друге стране, тврди Тривићева, особе које стекну наведени статус, моћи ће продајом својих дјела и пружањем услуга остваривати приходе, те у правном промету са другим особама наступати у своје име.

Тривићева наводи да ће то смањити могућност сиве економије у области рада и дјеловања умјетника и стручњака у култури.

Она је истакла да се разматра оснивање филхармоније у оквиру Народног позоришта Републике Српске, додајући да је ријеч о иницијативи која је дуго била на чекању јер се траже најбољи модалитети.

„Мислим да ће оснивање филхармоније дати сасвим другачији печат музичкој сцени Републике Српске, која ће овим бити знатно богатија. Дјеловаће подстицајно на извођаче и допринијети подизању квалитета музике извођача“, додала је Тивићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана