Тривић: Обезбиједити услове за рад и развој домаћих умјетника

срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА - Република Српска има велики потенцијал за развој визуелне умјетности и неопходно је дати системску подршку и обезбиједити услове како би се ти потенцијали развијали и искористили на прави начин, поручено је данас на конференцији "Изазови савремене визуелне сцене".

Отварајући конференцију, министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да о потенцијалу у овој области говоре умјетници из Српске који су успјели да се афирмишу и ван граница земље са запаженим изложбама и наступима на бијеналима. "Наша је дужност да свима њима омогућимо боље услове за рад и развој, јер желимо да повећамо грантовска улагања у област визуелне умјетности, покренемо редован откуп дјела ликовне умјетности у сарадњи са републичким установама културе", рекла је Тривићева.

Она је додала да је циљ и да се успостави годишња ликовна награда, те опремање институција и галеријских простора. Тривићева је напоменула да је конференција прилика да се отвори дијалог међу умјетницима, као и о успостављању функционалног Удружења ликовних умјетника Републике Српске, односно кровног удружења које ће бити партнер Министарства.

"Важну улогу имају и локалне заједнице, које су нам стратешки партнер на терену, али нам је важно и да радимо на међународној сарадњи", рекла је Тривићева.

Директор Музеја Савремене умјетности у Бањалуци Сарита Вујковић истакла је значај одржавање конференције, јер је усмјерена на развој умјетничке сцене и музејске дјелатности у Републици Српској.

 "Важно је покренути разговоре о селективном приступу откупа умјетничких дјела, као и о визији која би требала да донесе синергију између републичких институција и умјетника", рекла је Вујковићева новинарима прије почетка конференције.

Умјетник Ренато Ракић сматра да је "вријеме да се оживи умртвљена ликовна сцена у Републици Српској".

"Академија умјетности Универзитета у Бањалуци дала нам је велики број високо образовних умјетника, који су спремни да се активирају и уз подршку институција оживе нашу ликовну сцену", рекао је Ракић.

Директор Културног центра Требиње Миљан Вуковић рекао је да је неопходно мапирати најважније проблеме са којима се сусрећу визуелни умјетници, који креирају једну врсту ликовне сцене на локалном и републичком нивоу.

"Имамо велики број умјетника који немају начин запослења, послије завршене Академије. Осим тога, морамо им и пружити инфраструктуру да стварају, то јесте простор гдје ће креирати, али и наћи начин откупа умјетничких дјела", рекао је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана