Тривић: Међу приоритетима практична настава у школи и код послодавца

Г.С.
Тривић: Међу приоритетима практична настава у школи и код послодавца

БИЈЕЉИНА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је данас да је омогућавање практичне наставе у школама и код послодавца један од приоритета овог министарства у усмјерењу средњих школа у Српској.

"Посљедње измјене закона дефинисале су да ученичка пракса код послодавца може да износи најмање 25 одсто од укупне практичне наставе, а примарно је да и у оквирима техничких школа имамо радионице за обуку ђака", рекла је Тривићева новинарима током посјете Техничкој школи "Михајло Пупин" у Бијељини, једне од првих у Српској у којој је уведено дуално образовање.

Након обиласка објекта који се гради уз школу, гдје ће бити опремљено 10 ученичких радионица за практичну наставу, Тривићева је најавила помоћ ресорног министарства, локалне заједнице, као и привредника, у опремању радионица које би требале бити у функцији на прољеће наредне године.

"Стручне школе имале су повећан број пријављених ученика након што је Влада Републике Српске донијела одлуку о стипендирању ђака који се образују за дефицитарна занимања са по 100 КМ мјесечно, уз обезбијеђен превоз до школе", истакла је Тривићева.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је новинарима да ће, након пола вијека, радионице Техничке школе бити премјештене са локације у другом дијелу града уз саму школу и модернизоване, у шта је до сада уложено милион КМ, а требаће још толико да се нови објекат заврши.

Мићић је истакао да је дуално образовање и у најбољем интересу домаће привреде и њеног развоја.

Директор Техничке школе Миленко Максимовић рекао је да у овој образовној установи прате ревидиране наставне програме, као и потребе тржишта рада, усмјеравајући ученике према новим технологијама.

Према његовим ријечима, у овој години образоваће 11 занимања, укупно 264 ученика, од којих Влада Републике Српске стипендира два одјељења са по 24 ученика, на смјеру столар и бравар заваривач.

Максимовић је рекао да је интерес младих за упис на дефицитарна занимања био велики, сва мјеста попуњена су у првом уписном року, а чак 140 кандидата остало је ван ранг листе за ова занимања.

"Једна генерација столара већ је завршила школовање по дуалном систему, а сарадња привреде и школе се показала врло ефикасном - 80 одсто тих ученика већ је стекло своје прве послове у предузећима гдје су обављали праксу", истакао је Максимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана