Требишњица крије свједочанства о давним временима

Илијана Божић, Јана Кезић
Требишњица крије свједочанства о давним временима

ТРЕБИЊЕ - Чамац из доба Аустроугарске, стар 123 године, који је пронађен у Требишњици, биће сачуван у Музеју Херцеговине као свједочанство ратних дешавања и страдања народа овог краја.

У кориту Требишњице, која крије многе тајне, осим лађе, јуче су пронађени пушка и минобацач који су скоро вијек лежали на дну ријеке подно Леотара. Експонати су изроњени из средишњег дијела Требишњице, испод Старог града, гдје се некада налазио аустроугарски плутајући мост.

Захваљујући стручном ронилачком тиму “Посејдон” из Требиња град је постао богатији за вриједне археолошке предмете, а како су казали из овог клуба, очекују још занимљивих проналазака.

Александар Вуковић из ронилачког клуба “Посејдон” истакао је за “Глас Српске” да су три дана ископавали жељезни чамац.

- У оквиру редовног чишћења корита Требишњице пронашли смо и чамац који нам се на прву учинио само као комад лима. Међутим, кад смо почели да откопавамо, видјели смо да је у питању лађа, а онда смо испод ријечних алги и шкољки пронашли плочицу која свједочи да потиче из 1898. године - испричао је Вуковић. Додао је да је ријеч о лађи италијанско-њемачке производње која је превозила људство и војску док мостови у Требињу још нису били изграђени.

- По фотографијама и разгледницама с почетка 20. вијека можемо видјети такве лађе на Требишњици - казао је Вуковић. Испричао је да су недалеко од потонуле лађе изронили и пушку из 1924. године.

- Наш ронилац Душан Вуковић је пронашао пушку, а Петар Анђелић тромблонску мину. Ми смо и подводни деминери, сертификовани за минско-експлозивна средства. Чим смо пронашли експлозивне направе, позвали смо цивилну заштиту и полицију и успјешно их уклонили - објаснио је Вуковић.

Директорица Музеја Херцеговине Ивана Грујић за “Глас Српске” је нагласила да је Ронилачки клуб “Посејдон” дугогодишњи сарадник Музеја, с обзиром на то да овај дио Херцеговине крије велики број предмета из 19. и 20. вијека.

- Чамац је израђен 1898. године у Италији у Болцану и за разлику од других експоната за које не можемо тачно да кажемо из којег времена потичу, на лађи је уклесана плочица која открива њено поријекло - навела је Грујићева.

Додала је да је чамац тренутно смјештен у дворишту Музеја Херцеговине, те да ће у наредном периоду бити ангажован конзерватор за метал.

- Због величине чамца, који је дуг шест метара, конзервација ће бити обављена у Требињу. Након тога биће постављен у нашем дворишту, јер га због габарита не можемо смјестити у оквиру историјске поставке - објаснила је Грујићева.

С обзиром на то да је зграда Музеја заправо аустроугарска војна касарна, те да је у дворишту ове установе и поштанска станица за голубове писмоноше из доба Аустроугарске, пронађена лађа само употпуњује, како Грујићева каже, аустроугарски период музеја.

- Лађа је знатно оштећена, највјероватније од експлозије између два свјетска рата или послије Другог свјетског рата, бацањем мина у ријеку. Четири рупе на њој сведоче да је страдала од експлозивног оружја, највероватније мина - казала је Грујићева.

Додала је да ће бити извршена само конзервација чамца, без рестаурације, како би остао у оштећеном облику као свједочанство давних времена и историјских дешавања.

Чишћење ријеке

Цивилна заштита и град Требиње, у сарадњи са “Хидроелектранама”, организују сваке године чишћење Требишњице, а све што пронађу у кориту ове ријеке буде распоређено на адекватно мјесто. Отпад и сав кабасти материјал одвозе на депонију, а када пронађу нешто вриједно од старина, обавијесте Музеј Херцеговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана