Требињски ватрогасци побиједили ватру на десет метара од кућа

Милијана Латиновић
Требињски ватрогасци побиједили ватру на десет метара од кућа

Требиње - Захваљујући брзој интервенцији ватрогасаца и мјештана куће у требињском селу Биоград јуче су одбрањене од ватрене стихије, која се домаћинствима приближила на свега неколико метара.

Пожар се са околног брда великом брзином спустио до села, а ватра је у једном тренутку готово дошла до кућа. Због овог пожара готово цијели град је био под димом, а у ваздуху су и честице пепела. Иако суочени са великом опасношћу, мјештани су успјели да савладају страх и прискоче у помоћ ватрогасцима. Имовину су, кажу, одбранили, али их очекује још једна ноћ пуна неизвјесности и стрепње.

- Ватра је дошла скоро до кућа, било је густо. Ватрогасци и припадници Цивилне заштите су успјели некако да пресијеку пожарни пут и одбране село. Ово је подручје прекривено шумом, терен неприступачан, а суша завладала па ватра брзо плане, а још брже се прошири. Стално смо на опрезу и у страху да нас пожар не затекне ноћу у сну. Питање је шта би с нама било - рекла је мјештанка Милосава Дупер.

Ватра је јуче поново букнула и у селу Дубочани које је претходног дана одбрањено од пожара.

- Ватра се примакла на 100 метара од куће. Бојим се да ће све планути, и штала и кућа. Остаћемо без свега што имамо, да нам је само живе главе да сачувамо - казала је мјештанка Мара Мулина.

Шеф Цивилне заштите града Требиња Миљан Томашевић потврдио је да је ватра пришла на десетак метара кућама породице Илић и до штале, али да су брзом интервенцијом успјели да одбију пожар од објеката.

Да сачувају, прије свега, животе мјештана, а онда и њихову имовину пред најездом ватрене стихије, без предаха се боре ватрогасци Територијалне ватрогасне јединице Требиње.

Од 14. јуна, када су покренули цистерне и изашли на терен, имају пуне руке посла. Угасили су до сада 160 пожара и одбранили 37 села.

- Ватра је дошла јуче близу кућа у селу Биоград, али, на срећу, успјели смо одбранити село. У Дубочанима, које смо у уторак одбранили, опет се активирао пожар и једна екипа ватрогасаца је тамо. Гори и сјеверно од планине Леотар - казао је командир Територијалне ватрогасне јединице Требиње Трипо Ћук и додао да све упућује на то да је људски фактор узрок пожара.

Истиче да им у гашењу пожара помажу Ватрогасно друштво "Ластва", Цивилна заштита Требиња, шумари и мјештани.

- На измаку смо снага, али не одустајемо. Ватрогасци су на терену и дан и ноћ, боримо се и борићемо се све док и посљедњи пламен не буде угашен - рекао је Ћук.

Након вишечасовне борбе са ватреном стихијом ватрогасци су у уторак одбранили село Дубочани код Требиња. Пожар је, према ријечима мјештана, изазвао пламен свијеће након што су мјештани ујутро обилазили гробове најмилијих и палили свијеће. Пламен се примакао кућама, а у посљедњи час спасена је старица Мара Анђелић.

Мине

Мјештани требињског села Биоград кажу да ватрогасцима није лако у борби са ватреном стихијом.

- Осим крша и шуме који су око кућа, има доста мина на терену заосталих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, па то додатно отежава посао ватрогасаца - рекла је мјештанка Мирослава Дупер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана