Требињски херој ујединио људе

М. Л.
Требињски херој ујединио људе

Требиње - Име мог сина ујединило је људе и навело многе да размишљају трезвено, а не себично и 24 године од његове смрти, више него икад вјерујем да није страдао узалуд, казао је отац хероја Срђана Алексића, Раде Алексић.

Бранећи свог суграђанина Алена Главовића, у јануару 1993. године кога су четворица наоружаних припадника Војске РС извукли из кафића и ударали кундацима, Срђан је повикао да пусте Алена након чега су претукли њега. Шест дана касније, на дан Светог Саве, подлегао је повредама.

Сваке године на Савиндан, отац Раде посјећује мјесто вјечног почивалишта сина, за кога каже да је живот дао вршећи људску дужност.

- Најважније од свега јесте то што Срђан живи у људима. Изгубио сам два сина, али сам добио толико људи који поштују Срђаново дјело, које сматрам родбином и који су ми на неки начин утјеха за Срђана - рекао је Раде Алексић.

Гроб овог храброг младића у петак је обишао и градоначелник Требиња Лука Петровић.

- Дјело Срђана Алексића се у општем метежу рата издигло изнад свега. Он је био и остао човјек - поручио је он.

Срђан је био успјешан пливач, а аматерски се бавио и глумом. Његово име носе улице градова БиХ и Србије, као и спортски терени у Требињу које је изградио кошаркашки ас Дејан Бодирога. Његов херојски чин био је инспирација и Срдану Голубовићу за филм "Кругови", снимљен је документарни филм "Срђо", а  успостављена је  и новинарска награда која носи његово име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана