Требињска вина нове звијезде Медитерана

Милијана Латиновић
Требињска вина нове звијезде Медитерана

ТРЕБИЊЕ - Врхунска вина из пет требињских винарија заблистала су на презентацији у престижном хотелу “Њест ин Палаце” у Милану, а према ријечима зналаца, проглашена су новим звијездама винског Медитерана, о којима ће се и у будућности причати.

Презентација требињских винарија одржана је протеклог викенда у организацији Асоцијације италијанских сомелијера (АИС) Милано и АИС Ломбардија у координацији њиховог познатог сомелијера Адриане Лићардело, која је на идеју да организује ову дегустацију дошла љетос након посјете херцеговачком виногорју и требињским винарима.

Намјера јој је била да своја позитивна искуства са југа Херцеговине пренесе италијанској публици.

На овој презентацији представљено је осам вина из пет требињских винарија и то “Подруми Вукоје 1982”, Винарија “Анђелић”, Подруми “Берак”, Подруми манастира Тврдош и Подруми “Руњевац”.

У трочасовној презентацији бројни вински новинари, публицисти, ресторатери, сомелијери, хотелијери, њих више од 70, упознали су се са аутохтоним сортама Херцеговине, вранцем и жилавком, историјом херцеговачког винарства, традицијом, обичајима и гастрономијом требињског краја.

О својим винима причали су Радован Вукоје, Милица Анђелић, Александар Берак, Тихомир Кудуз и Јово Руњевац, уз координацију и превод Гордане Радовановић.

Власник и енолог у винарији “Вукоје” Радован Вукоје истакао је да је презентација била веома успјешна.

- Сви су били изненађени квалитетом наших вина. Предсједник АИС Ломбардије Хосам Елдин истакао је херцеговачки регион, а посебно требињска вина као нове звијезде винског Медитерана и то сматрамо највећим признањем - рекао је Вукоје.

Нагласио је да је са ове вечери у свијет послата дивна порука, а то је да је вино најбољи и аутентичан производ нашег краја.

- “Подруми Вукоје 1982” представили су жилавку из 2018. године и вранац резерва из бербе 2012. године - истакао је Вукоје.

Он је додао да је на крају те дивне винске вечери генерални конзул БиХ у Милану Драган Михаљевић захвалио организаторима презентације вина АИС Милано и АИС Ломбардија и позвао све присутне да посјете БиХ и Требиње, те да се на лицу мјеста увјере у квалитет производње вина и љепоте ове земље.

Дугогодишња сарадња

За најпознатијег херцеговачког и једног од водећих регионалних винара Радована Вукоја ово није прва дегустација у Милану и Италији.

- У организацији чувеног италијанског сомелијера и троструког свјетског првака Ђузепеа Вакаринија у палати “Сорболене” 2006. године представили смо своја вина. Осим тога, аутохтоне херцеговачке сорте представљали смо и 2015. у Риму у сједишту фондације италијанских сомелијера “Гранде Каваљери” - рекао је Вукоје, који је тада примио награду за жилавку и вранац. Вранац Вукоје презентован је и 2016. години у срцу Тоскане.

- Све ово ће ове године резултовати посјетом италијанских сомелијера највећој винској манифестацији Херцеговине - Салону жилавке, која окупља све референтне херцеговачке винаре у Винској галерији Вукоје средином августа - казао је Радован Вукоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана