Требиње : Ветерани друмова крстарили градом

Ратомир Мијановић
Требиње : Ветерани друмова крстарили градом

Требиње - Погледи знатижељника и љубитеља аутомобила јуче су у Требињу били упрти у олдтајмере међу којима су били и четвороточкаши који су са фабричких трака сишли прије једног вијека.

Ревију на којој се појавило четрдесетак олдтајмера произведених између 1910. и 1930. године организовала је требињска Туристичка организација у сарадњи са агенцијом “2fast4ypu” из Италије. Посебну пажњу привукли су “ролс-ројс” из 1936, “кадилак купе” 1937, “BMW 327 кабрио” из 1939, а празник за очи представљао је “бугати” произведен 1938. године.

Најстарији аутомобил на ревији је био музејски примјерак “ролс-ројс силвер голдстер” из 1910. године који и након 105 година има оригинални мотор и шасију. Пред Требињцима се нашла и “ланчија ламбда”, која је дуже од 90 година у власништву исте аустријске породице.

Вриједност уникатних четвороточкаша готово је немјерљива. Неки од њих достижу и милионске цифре, а за већину њихових власника не постоји новац за који би их се одрекли.

- Ови аутомобили су од непроцјењиве вриједности. То је углавном породично насљеђе и зато нису на продају - рекао је један од организатора ревије Франко Мајно.

Одржавање олдтајмера је веома скупо, али то није проблем заљубљеницима у старе аутомобиле који су спремни да одвоје новац од породице како би угланцали своје четвороточкаше.

Гушт вожње у њима могли су да осјете и Требињци, а у туристичкој организацији су изразили наду да ће и гости понијети лијепе успомене из њиховог града.

Рута

Власници олдтајмера дошли су из САД, Енглеске, Њемачке, Холандије, Швајцарске, Француске и Италије. Пут Требиња су кренули 9. маја из градића Ћезенатико у близини Анконе у Италији. Планирају да до 15. маја обиђу више градова уз обалу Јадрана у Италији, Хрватској и Црној Гори, а данас настављају турнеју према Мостару и Сплиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана