Требиње: Ученици указали на значај очувања ћирилице као најљепшег писма

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ- У Народној библиотеци Требиње данас је, у оквиру "Дучићевих вечери поезије", одржана радионица посвећена очувању и промоцији ћирилице, у којој су учествовали ученици свих основних школа у овом граду који су осликавањем ћирилице и читањем указали на значај заштите и кориштења ћириличног писма.

Радионица је организована у партнерству са Министарством просвјете и културе Републике Српске, у оквиру кампање "Читајмо заједно", чији је циљ ове године указати на неопходност заштите и кориштења ћириличног писма.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић рекла је новинарима да је ресорно министарство овогодишњу кампању "Читајмо заједно" посветило заштити и промоцији ћириличног писма.

Она је додала да су у фокусу кампање најмлађи којима се указује на српско писмо и важност очувања и заштите тог писма.

"Ове године смо изабрали ћирилицу као централну тему кампање `Читајмо заједно` из разлога што је у августу ове године ступио Закон о заштити и очувању и употреби језика српског народа и ћирилиног писма, који је усвојен и у Србији, а према коме је ћирилица проглашена нематеријалним културним добром од изузетног значаја", навела је Ђаковићева.

Она је подсјетила да је према том закону, али и према међународним конвенцијама о заштити нематеријалног културног насљеђа, обавеза да се одређен елемент који је на листи нематеријалног културног насљеђа промовише, штити, чува и преноси са генерације на генерацију.

Ђаковићева је изразила задовољство што је Народна библиотека Требиње партнер Министарству у реализацији кампање "Читајмо заједно" која се ове године одржава под мотом "Читајмо заједно ћирилицом".

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је ћирилица веома важна, те да је град на услузи кад је ријеч о усклађивању закона на локалном и републичком нивоу, да се што више користи ћирилица.

"Ми смо у процедури покренули иницијативу да рекламе у Требињу буду на ћирилици што је могуће у већем броју, а у наредном периоду потребно је да се више уради на том плану", рекао је Ћурић.

Он је директору Народне библиотеке Требиње Милосави Супић Вуковић уручио књигу "Шематизам Епархије захумско-херцеговачке и приморске".

Вуковићева рекла је да су у данашњој радионици учествовали ученици из три основне школе у Требињу који су на најљепши начин, креативно, читањем и рецитацијама указали на значај ћирилице.

"Ово је један од 365 дана у години који библиотека посвећује ћирилици кроз различите радионице, предавања окупљамо младе нараштаје, основце нижих разреда и пишемо на ћирилици, тако да је то код нас свакодневна активност", рекла је Вуковићева.

Министарство просвјете и културе Републике Српске ову традиционалну кампању "Читајмо заједно" организује пету годину.

Традиционална културна манифестација "Дучићеве вечери поезије" почела је јутрос дружењем пјесника Мирјане Булатовић и Дејана Алексића са ученицима требињских основних школа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана