Требиње: У пробни рад пуштен нови водоводни систем вриједности два милиона КМ

Срна
Требиње: У пробни рад пуштен нови водоводни систем вриједности два милиона КМ

ТРЕБИЊЕ - Нови водоводни систем у Требињу, дуг 4,5 километара, који је изграђен на лијевој страни ријеке Требишњице пуштен је у пробни рад, а ријеч је о такозваном бајпас систему који ће много значити за цијели град, рекао је Срни дирекор требињског Водовода Спасо Радовић.

Радовић је истакао да је укупна вриједност тог пројекта око два милиона КМ, те да су се радови изводили у протеклих годину дана.

“Сада ћемо у пробном раду видјети да ли неке ствари треба поправљати. Док није било протока кроз цјевовод неке ствари се нису ни видјеле. Испитани су сви цјевоводи на притисак од 13 бара и у тим ситуацијама нисмо имали проблема”, рекао је Радовић.

Истичући важност овог пројекта, Радовић је навео да су осим водоводне мреже ријешени и проблеми канализације и оборинских вода у неким улицама куда пролази цјевовод, а неке од улица су добиле и потпуно нови асфалт.

“Овај систем има велики значај, поготово што су постављене најквалитетније цијеви које постоје на тржишту и тако ће у наредним деценијама Требиње бити мирно”, рекао је Радовић.

Он је појаснио да убудуће, уколико дође до пуцања главног транспортног цјевовода, град неће остајати без воде, што је до сада био један од већих проблема.

“Када од мале бране до Крша пукне тај транспортни цјевовод, преко овога цјевовода можемо да преусмјеримо воду и да снабдијевамо град. Међутим, ако се деси хаварија од изворишта Врело до мале бране, у том дијелу немамо бајпас система и тада град остаје без воде, то је захтјеван подухват, али и то ће се ријешити у будућности”, рекао је Радовић.

Капиталне инвестиције у требињски водовод реализују се у оквиру пројекта “Водоводи и канализација Републике Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана