Требиње у потрази за позајмицом од пет милиона марака

Анита Јанковић Речевић
Требиње у потрази за позајмицом од пет милиона марака

БАЊАЛУКА - Градска управа Требиње у потрази је за банком која ће јој посудити пет милиона марака, а новац планира да потроши на поплочавање старог града, асфалтирање путева, довођење комуналне инфраструктуре на градске плацеве за које постоје купци и неколицину других инфраструктурних пројеката које планирају реализовати наредне године.

За дугорочно кредитно задужење расписан је јавни позив којим се тражи фиксна каматна стопа од 5,5 одсто, уз максималну накнаду од 0,30 одсто износа кредита. Услов Градске управе Требиње је и минималан рок отплате од осам до десет година уз обавезан грејс период од 12 мјесеци.  

Иако су одборници опозиције у локалном парламенту били против овог задужења, градоначелник Требиња Мирко Ћурић каже за “Глас” да су на крају добили скупштинску одлуку о задужењу као и сагласност Министарства финансија.

- Буџет града у наредној години, укључујући и то кредитно задужење, износи 47,2 милиона КМ и највећи је до сада. Ријеч је о задужењу које чини отприлике девет одсто планираних прихода, у односу на 18 одсто на колико имамо могућност као локална заједница, што показује да смо кредитно способни и да можемо сервисирати дуг - рекао је Ћурић.

Он је истакао да ће пет милиона марака утрошити на неколико за град значајних инфраструктурних пројеката.

- У питању је поплочавање преосталог дијела старог града, у којем привредници махом реновирају хотеле и ресторане због велике посјећености туриста, а предрачун је око 1,1 милион КМ. За путну инфраструктуру предвидјели смо 1,6 милиона КМ, јер као и свака локална заједница имамо проблеме са неасфалтираним улицама како у ужем језгру града, тако и у руралним, приградским насељима. Имамо и обавезу да за инфраструктуру нове болнице издвојимо 50 одсто средстава. Не знамо још колико ће то износити, али према нашим процјенама, то је око 600.000 КМ - навео је Ћурић и додао да је за завршетак друге фазе видиковца у Духовном центру Мркоњићи потребно око 400.000 марака.

Ђурић наводи да велики број грађана жели да купи плацеве у трећој, четвртој, петој и шестој зони града, гдје постоје олакшице за уређење, па је неопходно да град уреди комуналну инфраструктуру у том подручју.  

- На подручју града из средстава гранта путем институција БиХ градила се зграда за избјегла и расељена лица, али ангажовани извођач запао је у финансијске проблеме и није завршио све радове. За завршетак тих радова потребно је 900.000 КМ, а како зграда не би пропадала, одлучили смо да учествујемо, с тим да нећемо обезбиједити сав потребни новац. Желимо са институцијама БиХ потписати анекс уговора да ти станови који нису завршени, њих осам, пређу у власништво града. Замисао је да их уступимо на коришћење докторима, професорима и радницима других занимања која су дефицитарна у Требињу - казао је Ћурић.

Он је истакао да су у Требињу ове године реализовали инвестиције вриједне више од 20 милиона КМ.

- Исто, па чак и више очекујемо и у 2024. години јер уз задужење код комерцијалне банке имамо и кредите путем Европске инвестиционе банке и Свјетске банке - рекао је Ћурић.

Запошљавање

Мирко Ћурић наводи да идуће године из текућих средстава буџета планирају да издвоје два милиона КМ за запошљавање око 300 грађана.

- Биће то највеће издвајање за те намјене. Вјерујемо да ћемо пројекте самозапошљавања по појединцу подржати износима до 40.000 марака неповратних средстава како би што више грађана покренуло приватне бизнисе. Биће подржано и запошљавање у реалном сектору, као и приправнички стаж - казао је Ћурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана