Требиње наплаћује паркинг и ноћу

ГС
Требиње наплаћује паркинг и ноћу

Требиње је вјероватно једини град, односно локална заједница у Републици Српској које наплаћује услуге паркирања и током ноћи.

Управо је таква одлука усвојена на сједници Скупштине Града Требиње и односи се на два затворена паркинга на којима се ова услуга наплаћује 24 сата дневно током свих седам дана у седмици. 

На осталим, отвореним јавним паркинзима наплаћује се од 7 до 21 час, од понедјељка до петка, а суботом од 7 до 14 часова.

Одлука, која је усвојена 17. августа, изазвала је бурне реакције грађана у Требињу, а у локалном предузећу „Паркинг сервис“ кажу да је одлука донесена из „техничких разлога“. Ријеч је о паркингу који је недавно дигитализован, имају рампе и за шта је издвојено око 600.000 КМ.

– Због техничких разлога мора да се наплаћује 24 сата дневно јер рампе морају да буду стално спуштене. Цијена по започетом сату је 1,50 КМ, од 7 до 21 час, а од поноћи до 7 је умањена за 30 одсто и кошта 1 КМ – рекао је за Српскаинфо Марко Мискин, директор „Паркинг сервиса“.

Он каже да је ова одлука ступила на снагу 25. августа, односно осми дан од објављивања у „Службеном гласнику“, а објављена је 18. августа.

Он каже да је упознат да су одборници Дајана и Небојша Милишић објавили видео у којем тврде да се одлука спроводи незаконито. – То није тачно. Одлука је била у примјени и кад су они паркирали аутомобил, тако да је све по закону, укључујући и износ рачуна – поручује Мискин.

А одборници Дајана и Небојша Милишић, са Листе за правду и ред, платили су 81 КМ за услугу паркирања аутомобила на затвореном паркингу.

– Направили смо покус. Оставили смо ауто протекли петак, 25. августа, у 20.25 а изашли смо 28. августа, девет минута послије осам часова. Немогуће је израчунати по којој тарифи су обрачунали цијену паркирања – каже Милишићева која тврди да у том периоду није требало да се одлука примјењује и да су због тога поднијели кривичну пријаву Окружном тужилаштву.

– Ми имамо доказе, све је рађено по закону – категоричан је Мискин, директор „Паркинг сервиса“.

Годишњи приход од паркирања у Требињу је око 530.000 КМ.

– Немамо ми пуно паркинг мјеста, негдје око 1.110 мјеста – додаје Мискин.

Иначе, цијена паркинга у Требињу је највећа у Републици Српској. У односу на највећи град Српске, Бањалуку, цијена паркирања у Требињу је чак троструко већа. У Бањалуци, у првој зони сат кошта 1 КМ, а у Требињу 3 КМ.

У другој зони у Бањалуци сат кошта 0,50 КМ, а у Требињу 1,50 КМ. Такве, више цијене у Требињу су у току туристичке сезоне, од 15. маја до 15. септембра. У другом дијелу године су дупло ниже, али и даље више него у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана