Требиње: Министарство уложило 10,5 милиона КМ у системе за наводњавање

Srna
Требиње: Министарство уложило 10,5 милиона КМ у системе за наводњавање

ТРЕБИЊЕ - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске уложило је 10,5 милиона КМ у системе за наводњавање на подручју Требиња, рекао је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.

 

"Ријеч је о двије фазе - прва фаза је покрила негдје око 1.100 хектара, а друга око 900 хектара", рекао је Пашалић новинарима у Требињу након састанка са градоначелником тог града Мирком Ћурићем.

Он је истакао да ће Требиње сигурно бити једна од локалних заједница у БиХ, можда и шире, која има готово 90 одсто обрадивих површина покривених системима за наводњавање.

"Када видимо да је ова 2019. година била најтоплија у историји мјерења температуре и када узмемо у обзир процјене да ће нам велики проблем у будућности бити управо недостатак падавина и суша, онда ова улагања имају своје пуно оправдање", рекао је Пашалић.

Он је подсјетио да то нису једина средства која Министарство улаже у Херцеговину, наводећи да се завршава систем за наводњавање у Љубињу који је вриједан око 2,5 милиона КМ и који ће у марту, навјероватније, бити пуштен у функцију.

Пашалић је додао да се разматра и пројектовање система за наводњавање у Невесињу.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је новинарима након састанка са Пашалићем да је систем за наводњавање на подручју Требиња у завршној фази и да ће у овај систем укупно бити уложено 17 милиона КМ из средстава Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Града Требиња и Хидроелектрана на Требишњици.

Он је додао да се тренутно ради правилник о кориштењу заједно са "Водама Српске" да се пронађе најбоље рјешење, о чему је такође разговарано на састанку са министром пољопривреде.

"Закључци су да ће у наредном периоду град Требиње и Министарство пронаћи рјешења за што квалитетнији правилник система за наводњавање и да ће се пронаћи рјешења како би Требиње и Аграрни фонд добили још веће подстицаје које би искористили за подршку привредницима и пољопривредницима на подручју града", рекао је Ћурић.

Пашалић је са градоначелником посјетио и систем за наводњавање Гељев мост, гдје је истакао да се због компликованих система за наводњавање који су урађени не само на подручју Херцеговине него и у Семберији, Посавини, Лијевче пољу, намеће потреба да тим системима управља Јавно предузеће "Воде Републике Српске".

Он је додао да је прољетос формирана једна посебна секција при "Водама Републике Српске" која ће се бавити управљањем тим системима за наводњавање у комбинацији са локалним корисницима.

Пашалић је навео да ће сљедеће седмице у процедуру бити пуштен правилник у коме ће јасно бити наведено на који начин ће се вршити управљање системима за наводњавање и како ће се вршити обрачунавање цијене воде.

Пашалић очекује да ће до почетка сезоне наводњавања, тај правилник бити спреман и у функцији.

"Морају корисници да знају да ова вода није бесплатна, морају да плате ту воду али наравно да ће цијена бити прилагођена њиховим потребама и биће тако дефинисана да ће та средства да се користе само за одржавање тих система", рекао је Пашалић.

Ћурић ЈЕ рекао да би По свим плановима требало да до краја љета буде завршен комплетан систем. "Када се заврши овај систем преко 85 до 90 одсто обрадивих површина на подручју Требиња биће покривено системом за наводањавање", рекао је Ћурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана