Требиње издваја највише средстава у Српској за проширена права

Срна
Требиње издваја највише средстава у Српској за проширена права

Требиње - Директор Центра за социјални рад Требиње Борислав Грубач рекао је Срни да овај град издваја највише новца за проширена права у Републици Српској, чиме је знатно унапријеђен цјелокупан систем социјалне заштите, и да је ово једна од ријетких локалних заједница које немају дуговања према корисницима.

Грубач је навео да градоначелник и град Требиње показују потпуну опредијељеност за даље унапређење система социјалне заштите и додао да је исплата законских и проширених права редовна.


Он је истакао да Центар има 1.026 корисника, и то 886 који остварују законска права и њих 140 који остварују проширена права.

Када је ријеч о законским правима, у Требињу је највише корисника за помоћ и његу другог лица 629, а слиједе корисници за помоћ и његу у кући 51, новчану помоћ 36, те за збрињавање у хранитељску породицу 11 корисника.

Једнократну новчану помоћ добија 30 корисника, средства за смјештај у установе социјалне заштите њих осам, а за Дом пензионера 14.

Центар за социјални рад издваја и разне видове помоћи по основу одлуке о проширеним правима, којих има укупно девет.

"Законом о социјалној заштити дата је могућност јединицама локалне самоуправе да сходно могућностима донесу одлуку о проширеним правима у социјалној заштите, како би најугроженијим корисницима била пружена додатна помоћ", нагласио је Грубач.

Он је рекао да се по овом основу највише новца издваја за помоћ за задовољење повећаних хигијенских потреба, које користи 56 лица.

У оквиру права из дјечије заштите, највише средстава се издваја за право на додатак на дјецу којим су обухваћена 444 родитеља за 637 дјеце.

Осим права прописаних Законом о дјечијој заштити, врши се реализација једнократних новчаних накнада у оквиру Пројекта "Фонд треће и четврто дијете" при Министарству за породицу, омладину и спорт Републике Српске, и то за треће рођено дијете у износу од 600 КМ и четврто рођено дијете у износу од 450 КМ, као и за свако новорођенче - 250 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана