Требиње интересантно за Француске предузетнике

СРНА
Foto: срна

ТРЕБИЊЕ - Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и амбасадор Франсцуске у БиХ Кристин Тудик разговарали су данас о могућностима доласка француских предузетника у овај град, начинима на који би се француски пензионери смјестили у Требињу, те о изучавању француског језика у школама.

Тудикова је рекла новинарима да ће сутра у Савјету министара БиХ бити разматран споразум о француској агенцији за развој између БиХ и Француске која би обезбиједила знатне финансије за пројекте везане за туризам, климатске промјене, младе и слично.

"За француске компаније је изузетно важно и много лакше да дођу да раде у подручје гдје се говори француски језик. Будући да овдје постоје услови за бољу наставу француског језика, мислим да је то нешто што заједно можемо радити", рекла је Тудикова.

Ћурић је рекао новинарима да су на данашњем састанку разговарали о начинима на које би француским пензионерима, посредством туристичких агенција из Француске, понудили смјештај у Требињу на одређени период.

Он је навео да је циљ да Требиње добије двојезично одјељење уз подршку француске Амбасаде и ресорног министарства, те додао да је разговарано и о пројекту "Херцеговачке куће", као и о пројекту будућег аеродрома. "Закључили смо да сви морамо имати максимално разумијевање, да је то пројекат који мора имати нашу подршку да би задржали младе људе и нова радна мјеста у Требињу", рекао је Ћурић након састанка

. Он је изразио увјерење да ће и слободна зона у Требињу, која је у завршној фази понудити многим инвеститорима, не само из Француске да дођу и послују у овом граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана