Требињци протестовали због нерасвјетљавања убиства младог спортисте

Ратомир Мијановић
Требињци протестовали због нерасвјетљавања убиства младог спортисте

Требиње - Више од хиљаду Требињаца окупило се јуче на мирном протесту испред споменика Јовану Дучићу затраживши од надлежних институција да хитно расвијетле убиство двадесетчетворогодишњег Марка Ђерића.

Кик-боксер је убијен је 24. маја у раним јутарњим часовима у сачекуши испред зграде у којој је становао. Слеђа је погођен једним хицем из аутоматског оружја, а на мјесту убиства пронађено је седам чаура. Због сумње да је убио Ђерића ухапшен је деветнаестогодишњи Радован Андрић коме је одређен једномјесечни притвор. Његов адвокат, међутим, тврди да нема доказа да је Андрић убица и устврдио да има алиби и свједоке да је био на другом мјесту.

То је унијело гњев међу Требињце који су са протеста затражили да у најскорије вријеме буду откривене убице, подстрекачи и помагачи у убиству Ђерића. Грађани, предвођени Марковом породицом и пријатељима, прошетали су до Окружног тужилаштва испред којег су запалили свијеће за покој душе убијеног младића. Након тога су се упутили до Центра јавне безбједности гдје су му минутом ћутања одали пошту. Испред Тужилаштва је прочитано писмо породице и пријатеља у коме се, између осталог, наводи да више неће благонаклоно посматрати како убице и њихови помагачи слободно и мирно шетају улицама Требиња.

- Не смије се дозволити да више и једно невино дијете страда од свирепих убица које нису одговарали за почињена кривична дјела. Свако од нас и свачије дијете сутра може постати жртва разуларених банди, које бесомучно харају улицама Требиња, а да за таква дјела не буду адекватно санкционисани, па чак ни пронађени - наведено је у писму.

Истакли су да је прошло више од 20 дана од почетка истраге, а да убице и њихови помагачи још шетају улицама Требиња.

- Више је него очигледно да истрага тапка у мјесту. Зар је могуће да по градским кулоарима круже приче о извршиоцима и помагачима, а да се ти људи налазе на слободи - упитали су чланови Маркове породице и пријатељи и позвали Требињце да се поново окупе у још већем броју и укажу на пропусте у истрази уколико истрага не буде усмјерена у правцу проналажења убица и саучесника.

Отац убијеног младића Слободан Ђерић захвалио је суграђанима који су му дали подршку у протестној шетњи.

- Нажалост, на овај начин морамо да тражимо правду за овај свирепи злочин, немам шта друго да кажем - рекао је Ђерић.

Драган Мијановић, ујак убијеног младића, рекао је да је дошао да подржи борбу да кукавице буду пронађене.

- Нема друге ријечи за њих осим монструми и кукавице. Мислим да их има више. Свако у Требињу зна да је то наручено убиство. Ја сумњам у тужилаштво и судство да ће урадити свој посао - каже Мијановић.

На протесту су били и најближи пријатељи убијеног Марка, који су носили мајице са његовим ликом.

- Марковим убиством убијена је безбједност сваког грађанина Требиња. Постоји више починилаца, то нису само градске спекулације - истакао је Немања Бабић.

Протесту су присуствовали и представници српске православне цркве, борачке организације и локалне власти.

Власник локала у којем је убијени младић радио, комшије и пријатељи за Ђерића имају само ријечи хвале. Кажу да је био добар, миран и да није био конфликтна личност. Андрић, који је осумњичен за убиство, одраније је познат полицији. Шамарање наставнице у школи и пуцњава на угоститељски објекат у Требињу у који му није дозвољен улазак само су неки од случајева због којих је привођен.

Тужилаштво

У Окружном тужилаштву Требиње кажу да од дана убиства спроводе интензивну истрагу.

- Изношење било каквих детаља или резултата до којих се дошло било би контрапродуктивно и само би штетило интересима истраге - казали су у тужилаштву.

 

Радован Андрић - осумњичени за убиство

- Ишамарао наставницу у школи

- Пуцао на угоститељски објекат, јер му није дозвољен улазак

 

Марко Ђерић - жртва подмуклог напада

- Није био конфликтна личност

- Остваривао значајне резултате на спортским такмичењима

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана