Требињац успјешно спојио новинарство и пољопривреду

Срна
Требињац успјешно спојио новинарство и пољопривреду

Требиње - Требињац Манојло Ћук, осим што се деценијама успјешно бави новинарством, познати је произвођач аутохтоних херцеговачких производа.

Осим вина, меда, сира и пршута, које производи, његова мајка, баба Олга, прави надалеко чувену, такозвану бабину ракију, од више десетина херцеговачких љековитих биљака и све прода на кућном прагу.

Ћук, који је протеклог викенда и сам био излагач на Првом фестивалу херцеговачких производа “Херцег фест 2019” у Требињу, гдје је посјетиоцима резао свој домаћи пршут, каже да јесте помало растрзан између града, гдје има кућу, и свог села Величани, гдје, како признаје, домаћинство још држи мајка, иако јој је 85. година.

“Производим све оно што је производио мој дјед, или покојни отац, док су он и мајка били много млађи, јер сам тако навикао, а у нашем селу, на ободу Поповог поља, успијева све, иако је нарочита потражња за аутохтоним херцеговачким медом, вином и домаћом смоквом, што су и вишевјековни основни производи овога краја”, прича Ћук.

Каже да су му вино и ракија добри и, с обзиром на то да је њихова кућа на путу Требиње - Љубиње, доста производа прода и на кућном прагу, заједно с изванредним Трифуновим вином, које су заштитили, као и домаћом лозом ракијом.

Занимљиво је да, за разлику од многих херцеговачких винара, који сировину увозе из Македоније, Манојло Ћук сваки грозд произведе и убере у својим виноградима, производећи вино по старој технологији.

Када је сезона радова у винограду, сезона бербе и гњечења грожђа, врцања меда и осталих обимнијих радова, у породици Ћук су, наставља причу даље, сви мобилни, и жена, која му у свему највише помаже, али и дјеца, која су одмалена научена да воле ове послове.

Иако је новинарски посао тежак и захтјеван, Ћук је сваког викенда, са супругом, али и дјецом - на селу, јер педесетак кошница пчела, виноград од око 3.000 чокота лозе, као и додатни повртарски радови, захтијевају велики и озбиљан труд.

“Увијек сам, наравно, на вези са својим новинарима у граду, јер имамо повјерење једни у друге и лако се договарамо, тако да се све може ускладити када се хоће”, каже Ћук, иначе директор Центра за информисање и образовање, у склопу којег дјелују Радио Требиње и “Глас Требиња”.

Љубав према селу произвела је и највећи број његових текстова и огроман број репортажа из свих требињских села, тако да у Требињу готово да нема старијег сеоског домаћина да га није лично упознао и да за њега нема ријечи хвале, што је Ћуку, како рече на крају, режући и нудећи нас пршутом, нарочит комплимент...

Премијерно издање фестивала

Први фестивал херцеговачких производа “Херцег фест 2019” у Требињу одржан је протеклог викенда у Дучићевој улици, гдје је своје производе излагало 17 произвођача аутохтоних производа овог поднебља.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је обишао све штандове, каже да је главна замисао била да сајам херцеговачких производа додатно увеже и удружи произвођаче који се баве пољопривредом и туристичком дјелатношћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана