Траже информацију о одлагању радиоактивног отпада уз границу на Банији

Глас Српске
Траже информацију о одлагању радиоактивног отпада уз границу на Банији

Нови Град - Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић изјавила је да ће ова општина реаговати након што је поново актуелизовано питање Трговске горе у сусједној општини Двор у Хрватској, као могуће локације за одлагање радиоактивног отпада.

"Сазнала сам за ову информацију протеклог викенда и током дана ћу се састати са неким од вијећника из Двора да бих добила више званичних информација, а након тога ћу ићи са дописом и захтјевом за сазивање ванредне сједнице Скупштине општине", рекла је Рајилићева за Срну.

Она је навела да ће Влади Републике Српске и Народној скупштини Српске бити упућено писмо и позив да се изјасне о овом питању.

"Најважнији ће бити став Парламентарне скупштине БиХ и Савјета министара БиХ, јер је ово међудржавни проблем на који ни локална заједница, ни Влада Српске ни Народна скупштина не могу утицати у мјери у којој то могу преговори између двије државе", навела је Рајилићева.

Према њеним ријечима, на локалном нивоу може се исказати незадовољство и затражити подршка од међународних еколошких организација.

"На подручју општине Нови Град има доста малигних обољења, што указује на могуће повећано зрачење на овом простору. Да ли је тако, ја не могу да говорим, јер нисам стручна, али оно што се дешава у посљедње вријеме поприма облике епидемије. Одлагалиште радиоактивног отпада на овом подручју, које је поприлично трусно, било би погубно", упозорила је Рајилићева.

Она је навела да ће бити учињено све да се укаже да је то неодговорно, атак на народ који живи на подручју општине Нови Град, не улазећи у питање националности.

"Учинићемо све да упозоримо јавност и подузмемо све да се то не би десило", поручила је Рајилићева.

Од 1999. године неколико пута било је актуелно питање одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори у општини Двор у Хрватској.

У неколико наврата овој инцијативи су се јавно успротивила еколошка удружења из Двора, Хрватске Костајнице у Хрватској, Новог Града у Републици Српској и Унско-санског кантона у Федерацији БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана