Траже да рад недјељом буде дупло плаћен

Дејан Јовичић
Траже да рад недјељом буде дупло плаћен

СРБАЦ - Привредни савјет општине Србац поднијеће иницијативу за измјену Закона о раду Републике Српске да би у прописе био уврштен приједлог да рад недјељом приликом обрачуна плате буде вреднован 200 одсто.

Ово је изјавио замјеник начелника општине Србац Владимир Гужвић, који је предсједавао недавном сједници Привредног савјета на којој је разматрана иницијатива групе одборника из реда ПДП-а, СДС-а и самосталних одборника у Скупштини општине Србац да буде коригована постојећа општинска одлука и у потпуности забрањен рад недјељом у трговачким ланцима и продавницама мјешовите робе.

Гужвић је рекао да је иницијатива групе одборника узета у разматрање и да ће се наћи на једној од наредних засједања Скупштине општине Србац.

- С тим у вези жељели смо чути и мишљење трговаца које смо позвали на сједницу Привредног савјета, јер је импликација доношења овакве одлуке велика и односи се на читаву локалну заједницу. Не треба да журимо са одлуком о потпуној забрани рада недјељом, него она мора бити заснована на чињеницама - рекао је Гужвић.

Постојећом одлуком на територији општине Србац је омогућен рад продавницама до 12 часова, с тим да свака од њих може самостално одлучити да ли ће или неће радити недјељом.

- Закључак већине привредних субјеката који се баве трговином јесте да послодавци сами креирају пословну политику када је у питању рад недјељом и сматрају да одлука треба да буде јединствена на подручју цијеле Републике Српске. Сада имамо ситуацију да поједине локалне заједнице омогућавају рад недјељом, а друге не и тиме збуњујемо становништво и привредне субјекте - рекао је Гужвић и додао да је у плану да буде спроведена анкета и међу становништвом о овом питању.

Власник продавнице “АДС” из Српца Слободан Алексић рекао је да његови радници не раде недјељом, а ко жели да ради добија бонус на плату.

- Ријеч је о накнади која није мала и могу на плату зарадити још барем четвртину мјесечних примања. Радници код мене седмично имају гарантовано два слободна дана - рекао је Алексић.

Од већих трговачких ланаца у Српцу недјељом не ради једино маркет “Фортуна” у власништву “Лебурић комерца” из Прњавора, док “Хипер корт” маркет, у власништву “Фрукта трејда” из Дервенте ради до 12 часова.

- Ми немамо проблем са нерадном недјељом нити било којим другим даном у седмици све дотле док та одлука буде подједнако важила за све. Руководство наше компаније је чак контактирало са начелником општине Србац у више наврата о том питању и оног тренутка када ступи на снагу забрана рада, ми ћемо је поштовати - рекао је представник “Хипер корт” маркета Драган Стојић.

Власник “Пекаре Сунце” из Српца Горан Грабовац скренуо је пажњу на неравноправан положај запослених у здравству, комуналним предузећима, ватрогасној јединици и другим установама који су обавезни да раде недјељом.

- Без студије изводљивости, у којој би били приказани бенефити забране рада недјељом, било би неозбиљно доносити одлуку о потпуној забрани. У мојој фирми, која броји 60 запослених, недјељом траје производни процес да би све било спремно за понедјељак. Сматрам да људи који раде недјељом морају имати увећан лични доходак за два до три пута или да буду одређене фирме које би биле дежурне за рад недјељом - рекао је Грабовац.

Он каже да уколико није могуће спровести такву одлуку на локалном или републичком нивоу кроз законске прописе да потрошачи треба сами да бојкотују куповину недјељом.

- Могла би бити покренута кампања “Не купујмо недјељом”. Ја први недјељом не купујем нигдје, али знам да има доста људи који то раде, а који се истовремено залажу да недјеља буде нерадни дан - рекао је Грабовац.

Анкета

Одборници опозиције су на децембарској сједници Скупштине изразили жељу да волонтерски учествују у креирању анкетних питања и спровођењу анкете. Циљ је, како наводе, да резултати буду транспарентни и покажу мишљење грађана о питању рада недјељом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана