Траварица из храстовог бурета Бранка Мијатовића осваја свијет

Милијана Латиновић
Траварица из храстовог бурета Бранка Мијатовића осваја свијет

БАЊАЛУКА - Укусна јабуковача обогаћена са 21 љековитом травом, чувана у храстовом бурету, мирисом и укусом плијени непца љубитеља ракије траварице широм свијета, а златна медаља са Сајма хране и пића у Москви потврда је врхунског квалитета.

Ова и још неколико различитих врста воћних ракија, препознатљивих под називом "козарски бисер", настају у предузећу "БМБ Делта" у Градишци, а власник те компаније Бранко Мијатовић каже да чувена пића настају искључиво од домаћег воћа провјереног квалитета.

У дестилерији овог предузећа годишње настаје око 10.000 литара најукуснијих ракија. Производња ракије у породици Мијатовић традиција је деценијама и сам Мијатовић је, каже, одрастао гледајући како његови преци праве укусну капљицу у традиционалном ракијском котлу. Иако су се времена промијенила, а технологија напредовала, "весели строј" и данас у његовом домаћинству користе за производњу ракије за своје потребе.

Ипак, ону намијењену тржишту и љубитељима капљице широм свијета праве у нешто модернијој дестилерији, а најбољи рецепт за успјех је спој традиције и технологије.

Овај вриједни домаћин на десет хектара узгаја крушку, на пет хектара простире се засад јабуке, а осим тога узгаја и шљиву и дуњу. Количине које не успију самостално произвести откупљују од коопераната, углавном из Поткозарја, гдје је, каже Мијатовић, воће сунцем окупано, сочно и мирисно. Од 2007. године ракију производе од шљиве, дуње, јабуке и крушке, а посебно је поносан на двије врсте траварице, безбојну и ону из храстовог бурета.

- Подлога за траварицу је ракија јабуковача која се обогаћује са 21 љековитом травом, међу којима бих истакао мајчину душицу која својим мирисом даје посебну ноту - истакао је Мијатовић за "Глас Српске". Са својим ракијама побрао је бројне медаље, шампионске пехаре и признања на сајмовима од Новог Сада, преко Лондона, до Москве, гдје је, осим траварице, недавно награђена и дуњевача, којој је припала сребрна медаља.

За успјех у сваком послу, додао је он, знање је темељ, а тим стручних људи који раде заједно с њим гаранција су успјеха.

За овог машинског инжењера љубав и жеља су основ за производњу врхунских производа, а спој традиције и науке најбољи рецепт.

- Без квалитетног воћа ништа друго не вриједи. Пажљиво бирамо воће које се спрема у каце, слиједе процеси ферментације и дестилације и на крају добијамо врхунски производ - рекао је Мијатовић.

Квалитет "козарског бисера" препознат је у цијелом свијету, а осим што се продаје на домаћем тржишту, ракија из Поткозарја нашла је своје мјесто и на трпезама у Луксембургу, док је план да се њихове ракије нађу и на руском тржишту.

Чување

Бранко Мијатовић истиче да шљивовицу углавном чува у храстовој буради, као и јабуковачу и дуњевачу.

- За разлику од тих ракија, виљамовка никада не одлежава у храстовом бурету, она је и по томе специфична - рекао је Мијатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана