Трава ива на Озрен измамила стотине људи из свих дијелова Српске ФОТО

Милијана Латиновић
Трава ива на Озрен измамила стотине људи из свих дијелова Српске
Foto: В. Трипић | Трава ива на Озрен измамила стотине људи из свих дијелова Српске

ДОБОЈ – „Трава ива од мртва прави жива“, реченица је коју су данас на Гостиљу понављали и стари и млади, њих неколико стотина који су из свих крајева Српске дошли на Озрен да уберу ту љековиту биљку.

Мјештани у народним ношњама, бајковита природа и звуци шаргије никога нису оставили равнодушним.

Традиционална манифестација“Брање траве иве на Озрену“ која се организује на празник Усјековање главе Светог Јована Крститеља на 773 метра надморске висине, уписана је на 2018. године на UNESCO Репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства.  Односи се на вјековну праксу брања траве иве искључиво на дан Усјековања главе Светог Јована Крститеља, а озренско становништво вјерује да, уколико је убрана на овај дан, ива има скоро неограничену љековиту моћ.

Брању траве иве на Гостиљу претходила је молитва у Цркви Усјековања главе Светог Јована Крститеља у Конопљиштима, гдје се служи литургија, освештава и ломи славски колач.

Ове године први пут је организована и литија од Цркве Усјековања главе Светог Јована Крститеља у Конопљиштима до планинског врха Гостиљ.

Представник Српског соколског друштва „Свети Сава“ из Бољанића Зоран Ристић очекује да ће литија прерасти и у традицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана