Трактор “Фијат” из 1966. и даље активан у пољопривредним пословима

Срна
Трактор “Фијат” из 1966. и даље активан у пољопривредним пословима

Добој - Шеста “Тракторијада” у добојском насељу Текућица данас је окупила четрдесетак учесника, а најстарији трактор на манифестацији је “фијат” из 1966. године који власник Анђелко Панић из Бољанића активно користи за пољопривредне послове.

Тридесетпетогодишњи Ратко Авдић из Бољанића власник је трактора “Томо Винковић”, 1972. годиште, за који каже да му је љубимац. “Трактор није на продају, користим га да се провозам, побјегнем од куће и радионице”, каже Авдић, који је по струци ауто-механичар.

Седамдесетдеветогодишњи Симо Цвјетковић из Текућице каже да је управљање овом радном машином савладао самостално и да активно вози више од 35 година.

“Данас су трактори пуно јачи, али нису за нашу земљу, јер не могу плитко орати, док ови наши мањи могу да подесе дубину орања”, навео је Цвјетковић.

Најстарији учесник, осамдесеттрогодишњи Бошко Девић из Текућице, истиче да је радећи у шпедицији посјетио сва подручја бивше Југославије и није доживио саобраћајну незгоду, док је са трактором имао више од пет незгода у којима је задобио и тешке тјелесне повреде, укључујући преломе костију.

Девић каже да и даље обавља послове превоза дрва и пољопривредне радове.

Шестогодишњи Јован Грујичић је најмлађи учесник манифестације, која се одржава код Храма Свете Петке.

Јован каже да трактором управља уз дозволу оца, који је возило прилагодио његовом узрасту.

Организатор манифестације Томислав Ђурић из Текућице рекао је да се учесници из различитих мјесних заједница такмиче у двије дисциплине - надвлачењу трактора повезаних металним ланцем и вожњи приколице једноосовинке уназад.

“Циљ је промоција села и живота на селу, дружење и размјењивање искустава о радним машинама”, рекао је Ђурић новинарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана