Траг царске војске на југу Херцеговине неће бити избрисан

Анита Јанковић Речевић
Траг царске војске на југу Херцеговине неће бити избрисан

БАЊАЛУКА - У част Донском кадетском корпусу на југу Херцеговине требало би да никне мултифункционални центар који ће чувати сјећања на руску царску војску која је почетком прошлог вијека боравећи у Билећи оставила неизбрисив траг, а у плану је и братимљење те општине са градом Новочеркаск из Ростовске области.

Договорено је то током недавне посјете чланова Руског географског друштва РС и Завичајног клуба “Освит” Билећа руском граду Новочеркаску, гдје је обиљежено 140 година од оснивања Донског кадетског корпуса.

Предсједник Завичајног клуба “Освит” и Удружења “Билећка бригада” Миодраг Хрњез Љумо наводи за “Глас” да је ријеч о договореној узвратној посјети јер су припадници Донског кадетског корпуса у Билећи боравили током новембра 2021. године, када је обиљежено 100 година од доласка руске царске војске у Херцеговину.

- У Русији смо провели 11 дана, а на аеродрому Сочи дочекао нас је лично командант корпуса Андреј Александрович Рембаило. Примио нас је градоначелник Новочеркаска Јуриј Лисенко па смо се договорили да дође до братимљења између Билеће и тог руског града. План је да се у Билећи гради један мултифункционалан центар посвећен Донском кадетском корпусу, који би имао музеј, галерију, простор за одржавање конгреса, семинара, али и смјештајни и ресторански дио. Центар би окупљао и нас и њих, а постоји идеја и да се прави “Херцеговачка кућа” у Новочеркаску - рекао је Хрњез.

Он је додао да сада морају припремити администрацију за братимљење, а даље кораке сарадње требало би да усагласе већ у мају идуће године, када очекују поновни долазак Руса у Билећу.

- Донски кадетски корпус је био један од најјачих и најорганизованијих корпуса у царској Русији. Успостављен је у 18. вијеку као војна школа за будуће официре, али након Октобарске револуције 1917. године бољшевичка Црвена армија је прогањала припаднике царске војске, због чега су напустили земљу. Отишли су прво у Турску, након чега су прешли у тадашњу Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. У Билећу су стигли, њих око 400, 1921. године и остали све до 1926. године - прича Хрњез.

Према његовим ријечима, “донци”, како их у Билећи зову, у тој малој херцеговачкој општини оставили су велики траг у здравству, школству и култури, због чега клуб “Освит” гаји културу сјећања на царску војску.

- Када су стигли у Билећу, касарна је била порушена, они су је обновили и убрзо основали школу. Саградили су и цркву, основали пјевачко друштво, покренули два часописа, играли позоришне представе. Била је то једна интелектуална армија будући да је тада у Билећи било више од 200 њихових научника из најразличитијих области - истакао је Хрњез.

Он је подсјетио и да у Билећи постоји руско гробље на којем су сахрањена 22 припадника Донског кадетског корпуса.

- Дио тог гробља је ограђен и сматрамо га дјелићем царске, небеске Русије који се спустио у Билећу. “Донцима” у част на гробље излазимо неколико пута током године, обавезно 17. јула, на дан обиљежавања страдања царске породице, и редовно одржавамо гробље - казао је Хрњез.

“Освит”

Завичајни клуб “Освит” је, прича Миодраг Хрњез Љумо, друштво грађана које има најширу лепезу дјеловања у Републици Српској.

- До појаве вируса корона организовали смо међународни пливачки маратон, међународни атлетски полумаратон, а ликовно саборовање “Симеон Добрићевски” реализовали смо девет година заредом. Бавимо се и издаваштвом, издали смо 32 књиге, а једно вријеме смо издавали билећке новине “Освит”. Организовали смо десетине вечери рецитација, поставили 18 позоришних представа на сцену и још много тога - навео је Хрњез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана